Határvédelem

2022.11.23. 11:32

Hét esetben intézkedtek a rendőrök Bács-Kiskun megyében

A szolgálatot teljesítő rendőrök kedden 0 óra és 24 óra közötti időszakban összesen 571 határsértőt tartóztattak fel és 105 főt megakadályoztak a hazánk területére történő illegális belépésben.

baon.hu

Forrás: police.hu / illusztráció

Bács-Kiskun megyében a rendőrök 7 esetben összesen 33 határsértőt tartóztattak fel Nemesnádudvar, Újmohács, Petőfiszállás, Kunszállás, és Kelebia közigazgatási területén – közölte a rendőrség.

Csongrád-Csanád megyében a járőrök 22 esetben összesen 466 határsértőt tartóztattak fel Kübekháza, Szeged, Balástya, Szőreg, Ásotthalom, Röszke, Öttömös és Szatymaz közigazgatási területén.

Fejér megyében, Székesfehérvár külterületén 1; Győr-Moson-Sopron megyében, Várbalog külterületén két esetben összesen 17, Nagycenk külterületén 22, Sopronban 4; Pest megyében, Szigetszentmiklós külterületén két esetben összesen 4, Ócsa külterületén 12; Vas megyében, Szombathelyen két esetben 8; Budapesten három esetben összesen 4 fő határsértőt tartóztattak fel.

A feltartóztatott illegális migránsok ellenőrzésük során szír, török, afgán, marokkói, tunéziai, indiai, palesztin, eritreai, pakisztáni és iraki állampolgárnak vallották magukat, azonban sem személyazonosságukat, sem magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét hitelt érdemlően nem tudták igazolni. A rendőrök a hatályos magyar jogszabályoknak megfelelően visszakísérték őket az ideiglenes biztonsági határzárhoz.

Mint írják, az elmúlt 24 órában a rendőrök Bács megyében 1 esetben összesen 5 főt, Csongrád-Csanád megyében 6 esetben összesen 100 főt megakadályoztak a hazánk területére történő illegális belépésben.

Magyarország területén az elmúlt 24 órában embercsempészés miatt 5 esetben indult büntetőeljárás.

A szlovák-magyar közös szolgálatot ellátó rendőrök kedden 8 óra 45 perckor Parassapuszta közigazgatási területén intézkedtek egy lengyel honosságú gépkocsi 29 éves román állampolgárságú vezetőjével és 18 éves román állampolgárságú utasával szemben. A gépkocsiban rajtuk kívül 13 fő, magukat szír állampolgárnak valló illegális migráns tartózkodott, akikkel szemben a szlovák hatóság jár el. A két román állampolgárságú férfivel szemben a magyar hatóság jár el.

A Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda Nemzetközi Bűnözés Elleni Főosztály Szegedi Osztály jelzése alapján a rendőrök kedden 19 óra 59 perckor az M5-ös autópályán, Ócsa közigazgatási területén ellenőriztek egy cseh honosságú gépkocsit, valamint annak 26 éves üzbég állampolgárságú vezetőjét. A gépkocsiban 3 fő, magukat afgán és 9 fő, magukat török állampolgárnak valló személy tartózkodott.

A Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda Nemzetközi Bűnözés Elleni Főosztály jelzése alapján a rendőrök kedden 20 óra 45 perckor Szombathelyen, a Repülők útján ellenőriztek egy német honosságú gépkocsit, valamint annak 23 éves bolgár állampolgárságú vezetőjét. A gépkocsiban 5 fő, magukat afgán és 1 fő, magát török állampolgárnak valló személy tartózkodott.

A rendőrök kedden 22 óra 40 perckor Várbalog-Albertkázmérpuszta közigazgatási területén intézkedtek egy német honosságú gépkocsi 53 éves ukrán állampolgárságú vezetőjével szemben. A gépkocsiban 6 fő, magukat szír állampolgárnak valló illegális migráns tartózkodott.  

Valamennyi esetben az utasok sem személyazonosságukat, sem magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét hitelt érdemlően nem tudták igazolni, ezért a rendőrök a magyar jogszabályoknak megfelelően intézkednek az illegális migránsok ideiglenes biztonsági határzárhoz való visszakíséréséről, míg a járművezetőkkel szemben embercsempészés miatt büntetőeljárás indult.

Az embercsempészés bűntett alapesetben egy évtől öt évig, minősített esetben akár öttől tizenöt évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában