Határvédelem

2022.11.30. 11:00

Harminchat határsértőt tartóztattak fel a Bács-Kiskun megyei rendőrök

A szolgálatot teljesítő rendőrök kedden 0 óra és 24 óra közötti időszakban összesen 284 határsértőt tartóztattak fel és 253 főt megakadályoztak a hazánk területére történő illegális belépésben.

baon.hu

Forrás: police.hu / illusztráció

Bács-Kiskun megyében a rendőrök 5 esetben összesen 36 határsértőt tartóztattak fel Lajosmizse, Balotaszállás, Kecskemét és Homorúd közigazgatási területén – közölte a rendőrség.

Csongrád-Csanád megyében a járőrök 10 esetben összesen 202 határsértőt tartóztattak fel Ásotthalom, Szatymaz, Szeged, Ruzsa és Domaszék közigazgatási területén.

Győr-Moson-Sopron megyében 2 alkalommal, Győrben és Nagyszentjánosnál 15; Fejér megyében 1 ízben, Bicskénél 8; Pest megyében 1 esetben, Szigetszentmiklós külterületén 9; Komárom-Esztergom megyében 1 alkalommal, Tatánál 12; és Budapesten 1 esetben 2 fő határsértőt tartóztattak fel.

A feltartóztatott illegális migránsok ellenőrzésük során marokkói, szír, iraki, tunéziai, marokkói, afgán, indiai és török állampolgárnak vallották magukat, azonban sem személyazonosságukat, sem magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét hitelt érdemlően nem tudták igazolni. A rendőrök a hatályos magyar jogszabályoknak megfelelően visszakísérték őket az ideiglenes biztonsági határzárhoz.

Mint írják, az elmúlt 24 órában Csongrád-Csanád megyében 11 esetben a rendőrök összesen 253 főt megakadályoztak a hazánk területére történő illegális belépésben.

Embercsempészek

Magyarország területén az elmúlt 24 órában tiltott határátlépés miatt embert 1 embert fogtak el, 8 fő ellen embercsempészés és 1 alkalommal közokirat-hamisítás miatt indult büntetőeljárás.

Ruzsa külterületén, az 55-ös számú főúton kedden 3 óra körül a járőrök ellenőrzés alá vonták egy magyar honosságú személygépkocsi vezetőjét, egy 23 éves lengyel férfit. Az autóban további 6 külföldit találtak, akik szír állampolgárnak vallották magukat.

A Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda Nemzetközi Bűnözés Elleni Főosztály Illegális Migráció Elleni Osztály jelzése alapján Nagyszentjános közigazgatási területén, az M1-es autópályán kedden 11 óra 35 perckor a rendőrök ellenőrzés alá akarták vonni egy magyar honosságú kisteherautó vezetőjét, aki azonban kiugrott a mozgó járműből, és megpróbált elmenekülni. A jármű továbbgurult, majd egy fának csapódva megállt. A gépkocsi rakterében 14, magukat szír állampolgárnak valló külföldi tartózkodott, közülük a baleset során többen is megsérültek. Az egyenruhások a helyszín közelében elfogták a sofőrt, egy 22 éves moldáv férfit, és intézkedtek a sérültek ellátásáról.

Ruzsa külterületén, az 5431. számú úton kedden 14 óra 50 perckor a járőrök ellenőrzés alá vonták egy cseh honosságú kistehergépkocsi vezetőjét, egy 26 éves lett férfit. A járműben további 13 külföldi utazott, akik szír állampolgárnak vallották magukat.

A Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda Nemzetközi Bűnözés Elleni Főosztály Illegális Migráció Elleni Osztály jelzése alapján Bicske közigazgatási területén, az M1-es autópályán kedden 16 óra 25 perckor az egyenruhások ellenőrzés alá vonták egy spanyol honosságú személyautó vezetőjét, egy 42 éves olasz férfit és társát, egy szintén olasz állampolgárságú 26 éves nőt. Az utastérben 8 illegális migránst találtak, akik indiai és afgán állampolgárnak vallották magukat.

A Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda Nemzetközi Bűnözés Elleni Főosztály Illegális Migráció Elleni Osztály jelzése alapján Szigetszentmiklós közigazgatási területén, az M0-ás autóúton kedden 20 óra 15 perckor az egyenruhások ellenőrzés alá vonták egy német honosságú személyautó vezetőjét, egy 39 éves olasz férfit. A gépkocsiban 9 illegális migráns tartózkodott, akik valamennyien szír állampolgárnak vallották magukat.

A Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda Nemzetközi Bűnözés Elleni Főosztály Pécsi Osztály jelzése alapján Tata közigazgatási területén, az M1-es autópályán kedden 22 óra 5 perckor a rendőrök ellenőrzés alá vonták egy magyar honosságú kisbusz vezetőjét, egy 44 éves moldáv férfit. A gépkocsiban 12 illegális migráns utazott, akik indiai állampolgárnak vallották magukat.

Szeged belterületén kedden 22 óra 25 perckor a járőrök ellenőrzés alá vonták egy francia honosságú személyautó vezetőjét, egy 39 éves bolgár férfit. Az autóban 15 illegálist találtak, akik szír állampolgárnak vallották magukat.

Valamennyi esetben az utasok sem személyazonosságukat, sem magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét hitelt érdemlően igazolni nem tudták, ezért a rendőrök a magyar jogszabályoknak megfelelően intézkednek az illegális migránsok ideiglenes biztonsági határzárhoz való visszakíséréséről, míg a járművezetőkkel szemben embercsempészés miatt büntetőeljárás indult.

Az embercsempészés bűntett alapesetben egy évtől öt évig, minősített esetben akár öttől tizenöt évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában