Határ

2022.10.07. 08:48

Nyolcvanhárom határsértőt tartóztattak fel a Bács-Kiskun megyei rendőrök

A szolgálatot teljesítő rendőrök csütörtökön összesen 996 határsértőt tartóztattak fel és 359 főt megakadályoztak a hazánk területére történő illegális belépésben.

Baon.hu

Illusztráció

Forrás: police.hu

Bács-Kiskun megyében a rendőrök 20 esetben összesen 83 határsértőt tartóztattak fel Bácsbokod, Bácsborsod, Bácsszentgyörgy, Bátmonostor, Gara, Hercegszántó-Hóduna, Helvécia, Homorúd, Dunafalva, Kecskemét, Kelebia, Kunbaja és Dávod közigazgatási területén – írja a police.hu.

Csongrád-Csanád megyében a járőrök 31 esetben összesen 682 határsértőt tartóztattak fel Ásotthalom, Kiszombor, Mórahalom, Öttömös, Röszke, Szatymaz, Szeged, Szeged-Gyálarét és Zsombó közigazgatási területén.    

Baranya megyében 3, Budapesten 52, Győr-Moson-Sopron megyében 84, Komárom-Esztergom megyében 31, Nógrád megyében 6, Somogy megyében 1, Tolna megyében 5, és Veszprém megyében 49 fő határsértőt tartóztattak fel.

A feltartóztatott illegális migránsok ellenőrzésük során afgán, eritreai, guineai, indiai, iraki, jemeni, marokkói, német, pakisztáni, szír, szomáliai, török és tunéziai állampolgárnak vallották magukat, azonban sem személyazonosságukat, sem magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét hitelt érdemlően nem tudták igazolni. A rendőrök a hatályos magyar jogszabályoknak megfelelően visszakísérték őket az ideiglenes biztonsági határzárhoz.

Az elmúlt 24 órában Bács-Kiskun megyében 6 esetben 56, Csongrád-Csanád megyében 15 esetben 303 főt megakadályoztak a hazánk területére történő illegális belépésben.

Magyarország területén az elmúlt 24 órában tiltott határátlépés miatt 5 embert fogtak el, közokirat hamisítás miatt 1 és embercsempészés miatt 11 ember ellen indult büntetőeljárás.

Hegyeshalom közigazgatási területén az M1 autópálya felüljáróján csütörtökön 0 óra 25 perckor a járőrök ellenőrzés alá vontak egy román honosságú járművet és annak román állampolgárságú vezetőjét, aki a járműben 16 illegális migránst szállított, akik magukat indiai és afgán állampolgárságúnak vallották.

Hegyeshalom közigazgatási területén az M1 autópálya felüljáróján csütörtökön 1 óra 40 perckor az egyenruhások ellenőrzés alá vontak egy magyar honosságú személygépkocsit és annak belga állampolgárságú vezetőjét. A járműben két férfi, két nő és két gyermek utazott, akik magukat szír állampolgárnak vallották.

Ásotthalom külterületén az 55-ös számú főúton csütörtökön 2 óra körül a Szeged Határrendészeti Kirendeltség és a cseh rendőri kontingens közös járőrei ellenőrzés alá vontak egy francia tehergépkocsit és az azt vezető német állampolgárságú férfit. A jármű rakterében 24 férfi tartózkodott, akik magukat szír állampolgárságúnak vallották.

Balassagyarmat közigazgatási területén csütörtökön 1 óra 39 perckor a járőrök ellenőriztek egy bolgár állampolgárságú személyt, aki egy osztrák honosságú járművel hat illegális migránst szállított.

Tata közigazgatási területén csütörtökön 7 óra 45 perckor a rendőrök a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozóiroda Nemzetközi Bűnözés Elleni Főosztály Székesfehérvári Osztályának jelzése alapján az egyenruhások egy magyar honosságú jármű rakterében 25, magukat szír állampolgárnak valló személyt fogtak el. A jármű vezetője az utasok között próbált elrejtőzni.  

Veszprém közigazgatási területén a 8-as számú főúton csütörtökön 7 óra 46 perckor a járőrök a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozóiroda Nemzetközi Bűnözés Elleni Főosztály Székesfehérvári Osztályának jelzése alapján ellenőrzés alá vontak magyar honosságú tehergépkocsit, amit egy szír állampolgárságú férfi vezetett. A járműben 49 illegális migránst szállított, akik magukat szír, afgán, jemeni, eritreai és török állampolgárságúnak vallották.

Öttömös közigazgatási területén az 5413-as számú főút csütörtökön 7 óra 46 perckor a rendőrök ellenőrzés alá vontak egy osztrák honosságú tehergépkocsit, amit egy szerb állampolgárságú férfi vezetett. A jármű utasterében 31, magukat indiai állampolgárnak valló külföldi tartózkodott.

Hegyeshalom közigazgatási területén a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozóiroda Nemzetközi Bűnözés Elleni Főosztály Illegális Migráció Elleni Osztály jelzése alapján csütörtökön 14 óra 30 perckor az egyenruhások ellenőrzés alá vontak egy lengyel honosságú tehergépkocsit, amelyet egy ukrán állampolgárságú férfi vezetett. A járműben 15 férfi tartózkodott, akik magukat indiai, pakisztáni és afgán állampolgárnak vallották.

Fertőszentmiklós külterületén az M85 autóúton csütörtökön 20 óra körüli időben az osztrák-magyar súlyponti akcióban résztvevő járőrök a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozóiroda Nemzetközi Bűnözés Elleni Főosztály Illegális Migráció Elleni Osztály jelzése alapján ellenőrzés alá vontak egy magyar honosságú személygépkocsit, amit egy ukrán állampolgárságú férfi vezetett. Az embercsempész 18 férfit és egy gyermeket szállított, akik szírnek vallották magukat.

A Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozóiroda Nemzetközi Bűnözés Elleni Főosztály Illegális Migráció Elleni Osztály jelzése alapján a járőrök csütörtökön 20 óra 30 perckor Sopronhorpács belterületén ellenőrzés alá vontak egy német embercsempész által vezetett német honosságú járművet, amiben 14 férfi, akik magukat szomáliai, egy nő, egy férfi és két gyermekük utazott, akik magukat szír állampolgárnak vallották.

A Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozóiroda Nemzetközi Bűnözés Elleni Főosztály Illegális Migráció Elleni Osztály jelzése alapján az egyenruhások Fácánkert külterületén az M6-os autópályán ellenőriztek egy román honosságú személygépkocsit és annak román állampolgárságú vezetőjét. A gépkocsiban tartózkodott még öt, magát indiainak valló férfi.

Valamennyi esetben az utasok sem személyazonosságukat, sem magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét hitelt érdemlően nem tudták igazolni, ezért a rendőrök a magyar jogszabályoknak megfelelően intézkednek az illegális migránsok ideiglenes biztonsági határzárhoz való visszakíséréséről, míg a járművezetővel szemben embercsempészés miatt büntetőeljárás indult.

Az embercsempészés bűntett alapesetben egy évtől öt évig, minősített esetben akár öttől tizenöt évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában