Határvédelem

2022.09.29. 07:57

Száznyolc határsértőt tartóztattak fel a Bács-Kiskun megyei rendőrök

A szolgálatot teljesítő rendőrök szerdán összesen 641 határsértőt tartóztattak fel és 358 főt megakadályoztak a hazánk területére történő illegális belépésben.

Baon.hu

Illusztráció

Fotós: police.hu

Bács-Kiskun megyében a rendőrök 17 esetben összesen 108 határsértőt tartóztattak fel Bácsbokod, Balotaszállás, Csikéria, Csátalja, Balotaszállás, Hercegszántó, Kecskemét, Kelebia, Kiskunhalas, Mohács, Sárhát, Soltvadkert és Vaskút közigazgatási területén – írja a police.hu.

Csongrád-Csanád megyében a járőrök 32 esetben összesen 442 határsértőt tartóztattak fel  Ásotthalom, Kistelek, Kübekháza, Mórahalom, Öttömös, Röszke, Szatymaz és Szeged közigazgatási területén.

Győr-Moson-Sopron megyében a járőrök 4 esetben összesen 54 határsértőt tartóztattak fel Győr, Kópháza, Ikrény és Hegyeshalom közigazgatási területén.

A járőrök Budapesten 3 esetben 8, Pest megyében 1 esetben összesen 11,Komárom-Esztergom megyében 2 esetben 3, Somogy megyében 1 esetben 3, Vas megyében 1 esetben 12 határsértőt tartóztattak fel.

A feltartóztatott illegális migránsok ellenőrzésük során afgán, algériai, eritreai, indiai, iraki, marokkói, pakisztáni, szír, török és tunéziai állampolgárnak vallották magukat, azonban sem személyazonosságukat, sem magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét hitelt érdemlően nem tudták igazolni. A rendőrök a hatályos magyar jogszabályoknak megfelelően visszakísérték őket az ideiglenes biztonsági határzárhoz.

Az elmúlt 24 órában Bács-Kiskun megyében 3, Csongrád-Csanád megyében 13 esetben a rendőrök összesen 374 főt megakadályoztak a hazánk területére történő illegális belépésben.

Magyarország területén az elmúlt 24 órában tiltott határátlépés miatt 11 embert fogtak el közokirat-hamisítás miatt 1, embercsempészés miatt 6 ember ellen indult büntetőeljárás.

A Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozóiroda Nemzetközi Bűnözés Elleni Főosztály Székesfehérvári Osztályának jelzése alapján a rendőrök Kópháza közigazgatási területén, lakott területen kívül, az M85 autóúton, szerdán 0 óra 5 perckor ellenőriztek egy francia állampolgárt, egy francia kistehergépkocsi vezetőjét. A gépkocsi rakterében 29, magát tunéziai állampolgárnak valló személy tartózkodott.

A Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda Nemzetközi Bűnözés Elleni Főosztály Illegális Migráció Elleni Osztály jelzése alapján, Ikrénynél, az M1-es autópálya és az M85-ös autóút kereszteződésében szerdán 9 óra 50 perckor ellenőriztek egy szír állampolgárt, aki egy magyar tehergépkocsit vezetett. A jármű rakterében 22 fő szír állampolgárt szállított, akik személyazonosságukat, valamint jogszerű magyarországi tartózkodásukat igazolni nem tudták.

Ásotthalom külterületén, az 55 -ös főúton szerdán 11 óra 55 perckor a NAV Bevetési Igazgatóság járőre ellenőrzött egy német honosságú Ford Tranzit típusú tehergépjárművet, amelyet egy libanoni  állampolgár vezetett. A járműben utazott 8 fő szír állampolgárságú férfi, akik tartózkodásuk jogszerűségét igazolni nem tudták.

A járőrök, Soltvadkertnél, szerdán 21 óra 30 perckor ellenőriztek egy lengyel állampolgárt, egy lengyel honosságú személygépkocsi vezetőjét. A gépkocsiban 5 fő magukat szír állampolgárnak valló személy tartózkodott utasként, akik személyazonosságukat, valamint jogszerű magyarországi tartózkodásukat igazolni nem tudták.

Balotaszállásnál a rendőrök szerdán 21 óra 30 perckor ellenőrzés alá vontak egy 19 éves észt állampolgárt, egy észt honosságú személygépkocsi vezetőjét. A gépkocsiban 5 fő magukat szír állampolgárnak valló személy tartózkodott utasként, akik személyazonosságukat, valamint jogszerű magyarországi tartózkodásukat igazolni nem tudták.

A Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda Nemzetközi Bűnözés Elleni Főosztály Illegális Migráció Elleni Osztály jelzése alapján a járőrök, Szombathelynél a 86-os főúton szerdán 22 óra 35 perckor ellenőriztek egy moldáv állampolgárt, egy bolgár személygépkocsi vezetőjeként. A gépkocsiban utasként 12 fő magát afgán állampolgárnak valló személy tartózkodott.

Csanádpalota Autópálya Határátkelőhelyen szerdán 21 óra 45 perckor jelentkezett belépésre egy román tehergépjármű vezetőjeként egy román férfi. A román-magyar-török közös ellenőrzés során felfedték, hogy a gépjármű rakterében 48 fő bangladesi, nepáli, egyiptomi, pakisztáni, indiai határsértő bújt meg. A migránsokkal szemben  tiltott határátlépés szabálysértés, a gépjárművezetővel szemben embercsempészés miatt indít eljárást a román határőrizeti szerv.

Valamennyi esetben az utasok sem személyazonosságukat, sem magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét hitelt érdemlően nem tudták igazolni, ezért a rendőrök a magyar jogszabályoknak megfelelően intézkednek az illegális migránsok ideiglenes biztonsági határzárhoz való visszakíséréséről, míg a járművezetővel szemben embercsempészés miatt büntetőeljárás indult.

Az embercsempészés bűntett alapesetben egy évtől öt évig, minősített esetben akár öttől tizenöt évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában