Galériával

2022.09.15. 13:13

Rendszeressé vált a drónos ellenőrzés Kalocsán

A Kalocsai Rendőrkapitányság másodízben figyelte a levegőből a városi forgalmat, és bejelentették, hogy a hasonló akciók mostantól rendszeresek lesznek. A drónnal több órás szolgálatot teljesítő rendőrök szó szerint minden szabálytalanságot észrevesznek az eszközzel.

Gábor János

A kalocsai kapitányság mostantól rendszeresen tart drónos közúti ellenőrzést.

Fotó: Gábor János

A kalocsai kapitányság a kiskunhalasi készenléti rendőrség munkatársainak segítségével tartottak légi megfigyelést, amivel az 51-es főút városon áthaladó forgalmát vizsgálták, a Malatin tér mellett, csütörtökön. A speciális kamerával felszerelt drónnal kétfős személyzet dolgozik: egy pilóta és egy megfigyelő személy vesz részt a munkában, amitől a korábbinál hatékonyabb ellenőrzést várnak.

– A szabálytalanul közlekedő autósokat, motorkerékpárosokat, kerékpárosokat és például a tilos jelzésnél átkelő gyalogosokat is ellenőrizni tudjuk ezzel a módszerrel – erősítette meg a helyszínen Rideg Gábor rendőr őrnagy, a helyi Közlekedésrendészeti Osztály vezetője. – A drón nagyban segíti a munkánkat, hiszen úgy tudjuk megfigyelni az útkereszteződés mind a négy irányát, hogy közben tehermentesítjük a kollégákat és hatékonyabb az ellenőrzés is – summázta.

A tiszt vázolta az immáron rendszeres gyakorlat menetét: elárulta, hogy a két kezelő egészen távolról, ilyen módon a közlekedők számára észrevétlenül képes odairányítani az eszközt a közeli kereszteződés fölé (jelen esetben az 51-es főút és a Szent István király út találkozásához), kb. 100-120 méteres magasságba. A nagy felbontású 360 fokban körbe mozgó HD kamera ekkor lép működésbe, és elkezdi figyelni a különböző haladási irányokat, a szerint, hogy éppen hol váltanak át az adott közlekedési lámpák. Az élő képet egy ember figyeli: neki az a feladata, hogy ha szabálytalanságot észlel, arról azonnal értesítse az odébb várakozó leállító járőröket. Rideg Gábor közölte: nagyon változatos szabálytalanságokat lehet kiszűrni a levegőből, ezért rendkívül hatékony módszert találtak, amivel havonta többször is lehet majd találkozni a kalocsai utak mentén, mindig más-más helyszínen – figyelmeztetett.

Kérdésünkre elárulta: az aktuális ellenőrzési pont kiválasztásánál mostanában olyan helyszínek kerülnek sorba, hol a közlekedők hajlamosak a szabálytalan kanyarodásra, vagy éppen az elsőbbségadás elmulasztására. Ezek a Kalocsán túlságosan is gyakori szabálysértések okozzák a legtöbb közlekedési balesetet, így a drónos ellenőrzést is bevetik, hogy visszaszorítsák a statisztikában az ebből fakadó, akár súlyos sérüléseket is okozó ütközéseket – fűzte hozzá.

Rideg Gábor hozzáfűzte: 

mivel a drón nagyon jó minőségű digitális felvételeket készít, nincsenek többé vitás helyzetek arról, hogy a megállított sofőr elkövette-e a szabálysértést, vagy sem, hiszen a bizonyíték azonnal rendelkezésre áll. Ezzel a megoldással kiemelkedő hatékonyságot érnek el a közúti ellenőrzések során, és a vétkeseket rögtön szembesíthetik vele, hogy miért szűrték ki őket a forgalomból.

 

Megyjegyezte: a legfontosabb cél továbbra sem a bírságolás, hanem az, hogy tudatosabb, óvatosabb, körültekintőbb közlekedésre bírják a forgalomban résztvevő járművezetőket. 
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában