Galériával

2022.07.23. 13:58

Több száz szalmabálát is lángokba borított a Lakitelek külterületén pusztító erdőtűz

Lakitelek és Tiszaalpár közötti erdős területen csaptak fel a lángok szombat kora délután. Egy időre a vonatközlekedést is le kellett állítani.

Horváth Péter

Fotó: Szentirmay Tamás

Frissítés (16:02):

A szalma- és szénabála azé a tiszaugi férfié volt, aki szürkemarháinak gyűjtötte a szénát és a szalmát. A marhák jelenleg a nyári legelőn tartózkodnak, így ők nem voltak veszélyben.

Helyszíni információnk szerint a tűz a vasúti sín és az erdő között keletkezhetett. Először az erdő kezdett égni, majd a szél a lángokat átfújta a bálákra. Gyorsan lángra kapott a sor, amibe a tulajdonos elmondása szerint háromezer bála lehetett. A tulajdonosnak az anyagi káron kívül az a legnagyobb gondja, hogy mit fog majd télen adni, a több mint háromszáz szürkemarhának és nyolcvan bivalynak. 

A kiérkezett tűzoltók gyorsan megkezdték az erdő oltását. Közel egy hektár erdő egy idősebb hölgyé, a többi a Kiskunsági Nemzeti Park tulajdona. Ott jártunkkor már úgy látszott, hogy sikerült a tűz tovább terjedését megakadályozni az erdőben. Az oltási munkálatokban a tiszakécskei önkormányzati, a lakiteleki önkéntes, valamint a kiskunfélegyházi, kalocsai, kecskeméti, kunszentmártoni és karcagi hivatásos tűzoltók is részt vesznek.

Frissítés (15:39):

Hatszáz körbála kapott lángra a Bács-Kiskun megyei Lakitelek és Tiszaalpár között, Árpádtelepnél, a 4625-ös út 49-es kilométere közelében. A tűz még több száz bálát veszélyeztet, és egy erdő aljnövényzetébe is belekapott. A lángokat a szentesi, a ceglédi, a szolnoki, a kiskunfélegyházi, a kunszentmártoni, a szarvasi, a kecskeméti hivatásos, a tiszakécskei önkormányzati, továbbá a lakiteleki önkéntes tűzoltók oltják. Az érintett szakaszon egy időre a vasúti forgalmat is le kellett állítani – írja a katasztrófavédelem.

Frissítés (14:15):

Információnk szerint mintegy kétszáz méter hosszan teljesen leégett egy bálasor. A további bálákat két traktorral mentik a tulajdonosok. A helyszínre érkeztek a kalocsai, lakiteleki és a kunszentmártoni tűzoltók is.

Korábban írtuk:

Tudósítónk helyszíni beszámolója szerint szombaton kora délután egy traktoros észlelte, hogy Lakitelek külterületén, az erdőben tűz ütött ki, több ponton gyulladt meg a terület. A tűz gyorsan átterjedt a közeli szalmabálákra, a körülbelül kétszáz méter hosszú bálasor fele már le is égett. A lángok egy tanyát is veszélyeztetnek. A tiszakécskei tűzoltókat érkeztek először a helyszínre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában