Bűnmegelőzési program

2022.06.15. 19:44

Riasztót is kaptak a mélykúti szépkorúak

Ne válj áldozattá! címmel tartottak bűnmegelőzési és közlekedésbiztonsági előadást időseknek a Kiskunhalasi Rendőrkapitányság munkatársai a mélykúti Csorba Házban a Mozgáskorlátozottak Mélykúti Egyesülete közreműködésével.

Pozsgai Ákos

Bűnmegelőzési és közlekedésbiztonsági előadást tartottak az időseknek. Fotó: Pozsgai Ákos

Fotó:

A bűnmegelőzési programon a Mozgáskorlátozottak Mélykúti Egyesületének nyugdíjas tagjai vettek részt, ahol elsőként Farkasné Wodring Zsuzsanna rendőr őrnagy, kiemelt bűnmegelőzési főelőadó beszélt arról, a szépkorúak, hogyan tudják megelőzni, hogy különböző bűncselekmények áldozataivá váljanak. Általános hasznos információkat osztott meg a hallgatósággal, akik aktív módon kapcsolódtak be az előadás menetébe, megfogalmazva a kérdéseiket. 

Egyebek mellett szó esett az úgynevezett „unokázós” csalásokról is. A témában több kisfilmet is levetítettek az előadás keretében a leggyakoribb elkövetési módokra felhívva a figyelmet, kiemelve, mire kell figyelni annak érdekében, hogy ne váljanak bűncselekmények áldozataivá. 

– A csalók az időskorú áldozatot az unoka vagy más közeli hozzátartozó nevében hívják fel telefonon, és különböző indokkal kérnek pénzt. Előfordulhat, hogy az elkövető adja ki magát az unokának vagy más hozzátartozónak, hogy az áldozatra nagyobb hatást gyakoroljon – hívta fel a figyelmet a bűnmegelőzési szakember. 

A leggyakoribb színlelt okok szoktak lenni például, hogy az unoka vagy hozzátartozó balesetet szenvedett, az okozott károk rendezése miatt pedig pénzre van szüksége. Másik gyakori ok, hogy az unoka vagy hozzátartozó kölcsönt vett fel, amit sürgősen vissza kell fizetni, vagy például hogy a hozzátartozó bajba került, esetleg fogságban van, csak pénzért cserébe engedik szabadon. 

Farkasné Wodring Zsuzsanna arra kérte az időseket, hogy ilyen esetekben azonnal ellenőrizzék a hívás valóságtartalmát, hívják fel azt a személyt, akire az ismeretlen telefonáló hivatkozik. 

Hangsúlyozta továbbá, hogy ne beszéljenek idegenek előtt, nyilvános helyen magánügyeikről, hiszen ezeket az információkat a bűnelkövetők felhasználhatják. 

Például, hogy a ballagásra milyen ajándékkal akarják meglepni az unokájukat, vagy hogy éppen milyen vásárlást terveznek. Soha ne nyissanak ajtót idegeneknek, és bármilyen indokra is hivatkoznak, ne adjanak nekik pénzt. Gyanús idegenek látogatása esetén, ha lehet, jegyezzék meg személyleírásukat, például hogy magasabb vagy alacsonyabb, illetve hogy kövérebb vagy soványabb személy volt náluk. Ha mód van rá, nézzék meg, milyen járművel érkeztek, milyen volt a színe, esetleg a rendszámát is jegyezzék fel. Amennyiben az ismeretlenek valamely szolgáltató dolgozójaként mutatkoznak be, minden esetben kérjék el az igazolványukat, majd a szolgáltató telefonos ügyfélszolgálatán ellenőrizzék. 

Farkasné Wodring Zsuzsanna felhívta a házalókra is a figyelmet, akik gyakran jóval drágábban és rosszabb minőségű áruféleségeket próbálnak eladni főleg az időseknek. Vagyonvédelmi tanácsokat is adott a betöréses lopások megelőzése érdekében. 

Nagyváradi Zsolt rendőr őrnagy, KMB-csoportvezető a közlekedési szabályokról tartott előadást. Kiemelte, hogy 

gyakoriak az olyan szabálysértések, amiket azok a személyek követnek el, akiknek nincs semmilyen vezetői engedélyük, ugyanakkor fontos tudni, hogy rájuk a KRESZ szabályai éppúgy vonatkoznak. 

A kerékpárosok és kerekesszékesek mellett egyre többen közlekednek például mopeddel. Fontos, hogy a gyalogosok is betartsák a közlekedési szabályokat – hívta fel a figyelmet a szakember. 

Mindkét előadás közben az idősek kérdéseket fogalmaztak meg, amire készségesen válaszoltak a rendőrség munkatársai, akik a rendezvény végén a különböző figyelemfelhívó tájékoztató füzetek mellett ajtóra szerelhető elektromos riasztót is osztottak az időseknek, ami hangosan sípol, ha kinyílik az ajtó. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában