Illegális határátlépés

2022.04.17. 12:16

Tizenegy külföldit zsúfolt autójába a román embercsempész

A rendőrök a román embercsempészt őrizetbe vették. A határsértőket visszakísérik az ideiglenes biztonsági határzárhoz.

baon.hu

Fotó: police.hu

Fotó: police.hu

A Kelebiai Határrendészeti Kirendeltség járőrei – a Nemzeti Adó- és Vámhivatal munkatársának jelzése alapján – vasárnap hajnali 5 órakor Balotaszállásnál intézkedés alá vontak egy járművet, amelyet egy román férfi vezetett –tájékoztatott a rendőrség. 

A kocsiban a rendőrök a sofőrön kívül további 11 külföldit találtak, akik szír állampolgárnak vallották magukat, azonban sem személyazonosságukat, sem magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét hitelt érdemlően nem tudták igazolni.

A gyanú szerint az 43 éves román állampolgár a határsértőknek segítséget akart nyújtani abban, hogy Nyugat-Európába jussanak, ezért vele szemben a Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság Migrációs Ügyek Osztálya embercsempészés bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt eljárást indít. A férfit előállítják és őrizetbe veszik, majd kihallgatását követően kezdeményezik letartóztatását.

A migránsokat – meghallgatásuk után – a hatályos magyar jogszabályok értelmében visszakísérték az ideiglenes biztonsági határzárhoz.

A rendőrök vasárnap hajnalban két másik migránscsoportot, összesen 34 külföldit is feltartóztattak Hercegszántó térségében. A magukat szír állampolgárnak valló illegális migránsok jogellenesen jutottak be Magyarország területére. A határsértők sem személyazonosságukat, sem magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét hitelt érdemlően nem tudták igazolni, ezért őket is visszakísérték az ideiglenes biztonsági határzárhoz.

Az embercsempészés bűntett alapesetben egy évtől öt évig, minősített esetben akár öttől tizenöt évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában