bács-kiskun

2021.11.08. 09:33

Többezer esetben nem fizetett útdíjat az M5-ös autópályán a négy cégvezető

A Kecskeméti Járási Ügyészség vádat emelt négy cégvezetővel szemben, akik részt vettek az M5-ös karbantartási és felújítási munkáiban, emiatt az autópályát díjmentesen használhatták, de ők több ezer más célú fuvaruk után sem fizettek.

Hraskó István

Az M5-ös az északi lehajtótól a déliig a városi körgyűrű része

Forrás: Petőfi Népe

Fotó: Hraskó István

Dr. Négyessyné dr. Bodó Marianna, a megyei főügyészség helyettes szóvivője elmondta: a két férfi és a két nő vádlott négy fuvarozási tevékenységet végző cég vezetője. Az M5 autópálya aszfalt szerkezet és híd nagyfelújítási munkálataival összefüggésben egyikük 2017-ben, másikuk 2019-ben fuvarozási szerződést kötött a kivitelezővel, majd a vádlott társaik alvállalkozók lettek. Az M5 autópálya felújítási munkáiban részt vevő cégek járművei térítésmentesen vehették igénybe az egyébként díjköteles sztrádaszakaszokat – de csak azoknál a szállításoknál, amelyek a munkákhoz kapcsolódtak.

– Ennek érdekében a vádlottak a céges járműveiket nyilvántartásba vetették. A vállalkozások azokban az esetekben nem voltak jogosultak az autópályát díjfizetés nélkül használni, amikor szállításaik nem a karbantartási tevékenységhez kapcsolódtak. A vádlottak azonban 2017 és 2020 között több ezer esetben visszaéltek a díjmentességgel, mert a más célú szállításaik után nem vallottak be és nem fizettek útdíjat,

ezáltal egyenként 12 és 30 millió forint közötti összegű vagyoni hátrányt okoztak a költségvetésnek

– nyilatkozta az ügyészség helyettes szóvivője, hozzátéve: a vádlottak az általuk okozott vagyoni hátrányt a nyomozás során teljes egészében megfizették.

Az ügyészség a vádlottakat jelentős vagyoni hátrányt okozó, üzletszerűen elkövetett költségvetési csalás bűntettével vádolja és ezért velük szemben tárgyalás mellőzésével pénzbüntetés kiszabását indítványozza.

Borítóképünk illusztráció.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában