favágóvereseny

2021.09.09. 12:20

A dobogó második fokára állhatott fel a kalocsai tűzoltó

Országos favágóversenyt tartottak szerdán Ropolypusztán, ahol négy Bács-Kiskun megyei csapat is képviseltette magát, egyéniben pedig kalocsai siker született.

baon.hu

Az ország minden tájáról érkeztek versenyzők szeptember 8-án Ropolypusztára, ahol egy év kihagyás után tizenhat csapat mérte össze tudását az Országos Tűzoltó-Favágóversenyen – számoltak be róla a katasztrófavédelem honlapján. Mint írják, a Bács-Kiskun Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóságot négy csapat képviselte, méghozzá a Bajai, a Kalocsai, a Kecskeméti és a Kiskunhalasi Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság egy-egy csapata.

A zselici dombok között a versenyzők három számban mérték össze erejüket és tudásukat: egyéni szerelésben és fadöntésben, valamint a kombinált számban.

Fotó: Kalocsa és Kecskemét HTP

A leggyorsabb versenyzőnek 10,16 másodpercre volt szüksége ahhoz, hogy leszerelje, megfordítsa, és újra felszerelje a motorfűrész vágószerkezetét.

A néhány másodperces folyamat izgalmai a precizitásban rejlenek, hiszen egy apró figyelmetlenség, rossz mozdulat is értékes másodpercveszteséget jelenthet.

Az egyéni fadöntés versenyszámban egy harminc centiméter átmérőjű bükköt kellett kidönteni az indulóknak úgy, hogy a talajtól tizenöt centiméter magasságban kellett vágást készíteni.

Fotó: Kalocsa és Kecskemét HTP

A kombinált versenyszám darabolásból, gallyazásból, választékolásból, hasításból és sarangolásból állt. Itt mutatkozott meg igazán a jó csapatszellem, a tűzoltók közötti összhang és a rutin. A rajt után a motorfűrész-kezelő levágott egy rönkről egy legalább három centiméter, legfeljebb nyolc centiméter vastag korongot, majd pályára léptek a többiek is. A második rönk gallyazása után a rönköket egyméteres választékokra kellett darabolni, majd félbehasítani és farakásba rendezni.

Egyéni versenyszámban nagyon szép Bács-Kiskun megyei eredmény született, szerelésben Paplanos Patrik tű. főtörzsőrmester – Kalocsa Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság – ezüstéremmel a nyakában állhatott a dobogóra.

Fotó: Kalocsa és Kecskemét HTP

A favágóverseny 2013 óta nyújt lehetőséget a katasztrófavédelem hivatásos állományának arra, hogy színvonalas szervezés és professzionális szakmai háttértámogatás mellett mérje össze felkészültségét a motorfűrész kezelésében, illetve a fakitermeléssel összefüggő részmunkákban.

Ezek is érdekelhetik