állatkínzás

2021.02.17. 08:17

Baltával verte és motorja után kötötte kutyáját a hartai férfi

A láncon tartott eb átszökött a szomszéd ház udvarára, ahol megfojtott három tyúkot, ezért kapta a szörnyű büntetést.

baon.hu

Forrás: Shutterstock

Fotó: Illusztráció

Az ügyben a Kalocsai Járási Ügyészség 2020 októberében emelt vádat egy hartai férfi ellen. A vád szerint a vádlott a staffordshire bull terrier szuka kutyát a hartai lakóházának udvarán láncon tartotta. A kutya 2020. április 30-án kora délután átszökött a szomszéd ház udvarára, ahol megfojtott három tyúkot. A vádlott ekkor nem volt otthon, ezért a szomszéd telefonon értesítette a történtekről és az állatot a láncánál fogva hazavezette.

Miután a vádlott hazaért, elővett egy baltát, majd megragadta a kutya nyakán lévő láncot és a jobb kezében lévő balta élével többször fejen ütötte az ebet azért, hogy elpusztítsa. Az állat próbált szabadulni, de nem tudott megmozdulni. A vádlott rálépett a lábaira, hogy ne tudjon elmenekülni és tovább ütötte a baltával.

Ezután a vádlott a kutyát a nyakán lévő lánccal kihúzta az utcára és a láncnál fogva a segédmotorkerékpárja után kötötte. A vádlott a járművel a házától mintegy 1 km-re lévő Kékesi-tó melletti nádashoz húzta az ebet. Útközben az állat próbált felállni, dobálta magát, de a motorral nem tudott lépést tartani. A vádlott végül a tó déli oldala melletti úttesten megállt és a kutyát a láncánál fogva a nádas széléig húzta. Itt leszedte róla a láncot, majd az állatot hátrahagyva hazamotorozott.

A rendőrség által értesített állatvédők a sérült ebet állatkórházba szállították, ahol meggyógyították. Az állatot ezután örökbe fogadták.

Az állatok védelméről és kíméletéről szóló törvény szerint tilos az állatnak indokolatlan vagy elkerülhető fájdalmat, szenvedést vagy sérülést okozni, az állatot károsítani, így különösen az állatot nem szabad kínozni. E törvény megsértése esetén pedig az ügyész is jogosult keresetet indítani a tevékenységtől való eltiltás iránt.

A Bács-Kiskun Megyei Főügyészség keresetet nyújtott be a Kecskeméti Törvényszékhez, hogy a bíróság az állatkínzással vádolt férfit 5 évre tiltsa el a kedvtelésből tartott állatok tiltásától, valamint kötelezze a perköltség megfizetésére is. Az ügyész keresetéről a Kecskeméti Törvényszék fog dönteni.

Borítóképünk illusztráció.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában