érsekcsanád / Vádemelés

2021.01.13. 11:01

Szabálytalanul bekötött kazán okozott szén-monoxid-mérgezést

Foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétsége miatt vádat emeltek egy érsekcsanádi idősotthont üzemeltető férfival szemben, aki szabálytalanul kötött be egy gázkazánt, és emiatt egy 88 éves asszony szén-monoxid-mérgezést szenvedett.

Hraskó István

Forrás: shutterstock

Fotó: illusztráció

Dr. Négyessyné dr. Bodó Marianna, a megyei főügyészség helyettes szóvivője elmondta: a vádlott férfi a cégén keresztül üzemeltette az érsekcsanádi idősotthont, ahol tizenegy idős embert ápoltak. Az otthon egyik lakója, egy 88 éves asszony tavaly márciusban egy este a konyhával egy légtérben lévő étkezőben tévét nézett.

– A kazán szabálytalan kémény bekötése és a helyiség szellőzésének elégtelen volta miatt a helyiségben szén-monoxid halmozódott fel. Emiatt az idős asszony közepes fokú szén-monoxid-mérgezést szenvedett és eszméletét vesztette, elesett és homloka bal oldalát beütötte – nyilatkozta a vádhatóság helyettes szóvivője. Hozzátette: a mérgezés és a sérülés is nyolc napol belül gyógyuló egészségügyi elváltozás és sérülés.

A főügyészség szerint mérgezés egyértelműen azért következett be, mert a vádlott 2019 őszén engedély nélkül bővítési, gázkészülék- és gázvezeték-szerelési munkákat végzett. A konyhából egy rézcsővel szabálytalanul, részben az álmennyezettel takarva leágazást készített az ablak nélküli kamrába, ahol pedig egy nyílt égésterű gázkazánt és vízmelegítőt szerelt fel.

A kazán csövének nem alakított ki megfelelő kéményt, hanem az oldalfalon egy szellőzőkürtőbe csatlakoztatta: a kürtő szellőzőrácsán lyukat ütött, ebbe vezette be a füstcsövet. A rács és és cső közötti hézagokat rongyokkal tömködte ki, így azon füstgázzal kevert levegő áramolhatott vissza a kürtőbe.

Az ügyészség a férfit foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétségével vádolja és ezért vele szemben – tárgyalás mellőzésével – pénzbüntetés kiszabását indítványozza. Bűnösségéről a Bajai Járásbíróság fog dönteni.

Borítóképünk illusztráció.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában