bács-kiskun

2021.01.06. 06:59

Szabadidejükben is segítenek a kecskeméti profi életmentők

Harmadik éve működik a Hírös Rescue Team Speciális Mentő Egyesület. A kecskeméti csapat tagjai főként eltűnt személyek felkutatásában vesznek részt. Akkor mennek, amikor a legnagyobb a baj. Az egyesület alapítójával, Trencsényi Péterrel beszélgettünk.

Várkonyi Rozália

Forrás: Hírös Rescue Team Speciális Mentő Egyesület

December 24-én este eltűnt egy 65 éves, zavart, beteg asszony Kiskunfélegyházán. Húsz órával az eltűnés után, december 25-én bevonták a keresésébe a Hírös Rescue Team Speciális Mentő Egyesület tagjait is. A speciális mentők drónnal és kutyával is keresték az eltűnt asszonyt. A kutatás megkezdésétől számítva csupán 40 perc telt el, amikor Mogyoró, az egyesület keresőkutyája szagminta alapján elvezette a mentőket egy kiskunfélegyházi horgásztóhoz, ahol végül meg is találták az asszony holttestét.

A 2019-ben alakult Hírös Rescue Team Speciális Mentő Egyesület tagjait akkor hívják, amikor legnagyobb a baj. A speciális mentők főként eltűnt emberek felkutatásában segédkeznek. A 25 fős csapatban vannak tűzoltók, műszaki mentő szakemberek, mentőápolók, mentőtisztek, katonák és kutyás keresők is. A csapat tagjai között megtalálhatók sürgősségi ellátásban, harctéri mentésben jártas szakemberek, illetve alpinisták és búvárok is.

Trencsényi Péter, az egyesület alapítója
Fotó: Hírös Rescue Team Speciális Mentő Egyesület

Trencsényi Péter, az egyesület alapítója elmondta: a csapatban majdnem mindenki valamilyen rendvédelmi szervezet tagja, kivéve néhány civil önkéntesüket. A szakembereik tudják, hogyan kell megszervezni egy kutatást, a keresés során mire kell odafigyelni, hogyan kell különböző sebeket is ellátni.

Hazánkban jelenleg 12 hasonló mentőszervezet működik. A Hírös Rescuse Team tevékenysége elsősorban Bács-Kiskun megyére korlátozódik, de ha szükséges, az ország bármely területén segítenek.

– Furcsálltam, hogy Bács-Kiskun megyében nincs ilyen mentőegyesület. Úgy gondoltam, hogy ebben a megyében is szükség lehet a munkánkra. Segíteni szeretnénk a bajba jutottakon – mondta Trencsényi Péter arra a kérdésre, milyen indíttatással szervezte meg a csapatot 2019-ben.

A csapat tagjai szabadidejükben különböző képzésekre járnak, és egymást is képezik.

– Mindenki a saját szakterületén szerzett tapasztalatait adja át a csapattagoknak, úgymond önképző csoport vagyunk. Havi egy alkalommal képezzük egymást, például drónkezelésre, sebellátásra, különböző mászási technikákra, térkép olvasásra – mondta el Tencsényi Péter.

A felvételen Hírös Rescue Team Speciális Mentő Egyesület tagjai Mogyoró nevű kutyájukkal gyakorlatoznak.

Mogyoró, az egyesület keresőkutyája
Fotó: Hírös Rescue Team Speciális Mentő Egyesület

A csapat oszlopos tagja Mogyoró. A kutyát romkutatásra akarták kiképezni, de mivel erre idehaza szerencsére nincs nagy igény, végül területkutatásra és nyomkövetésre tanították be az ebet. Egy-egy keresésnél a kutyával megszagoltatják a háznál az eltűnt ember ruháját, ezután a kutya képes kilométereken át követni a nyomot.

– Minden kutatásnál párokban kezdjük el átvizsgálni a területeket. A párok egy tapasztalt szakemberből és egy civil szakértőből állnak. Erre azért van szükség, hogy az eltűntet minden esetben el tudjuk látni – mondta el Trencsényi Péter.

A kutatás során az eltűnt házának összes helyiséget átnézik, majd a kutatás során a lakhelytől spirálisan haladnak kifelé. Ezzel párhuzamosan, ha van szagminta, akkor a kutyával is elindulnak a keresett személy után.

Fotó: Hírös Rescue Team Speciális Mentő Egyesület

– Területkutatásnál gyakran egy egész erdőt át kell fésülni. A keresőkutya úgynevezett nyolcasokat ír le, így halad szépen lassan előre. Amikor a levegőben embert érez, akkor elindul abba az irányba. A kutatásban részt vevő emberek szagát is érzi, de amint látja, hogy ezek az emberek mozognak, beszélnek, akkor tudja, hogy nekik nincs szükségük mentésre, így megy egy másik szag felé. Arra van betanítva, hogy magatehetetlen, természetellenes testhelyzetben lévő, fekvő, guggoló vagy fán lógó embert keressen. Amennyiben megtalálja, akár kilométerekről is meghalljuk, ahogy hangos ugatással jelez. Ha az eltűnt személyre rátaláltunk, értesítjük a rendőröket. Ha még nem késő, megvizsgáljuk és elkezdjük az ellátását – árulta el a szakember.

– Ha elhunyt személyt találunk és felmerül az idegenkezűség gyanúja, akkor rendkívül fontos, hogy ne hagyjuk DNS-nyomokat a helyszíneken, hiszen egy DNS kimutatás 500 ezer forintba kerül a rendőrségnek. Emiatt nem mindegy hány nyomot kell megkülönböztetniük egymástól – tette hozzá.

Minden kutatás mögött komoly képzési és szervezési munka áll. Trencsényi Péter a baon.hu-nak elmondta, hogy először térképen szervezik meg a kutatást, megbeszélik, hogy ki hova megy, ki vizsgálja át például a szántóföldet drónnal, ki megy az erdőbe kutyával. Fontos, hogy egy ember mindig maradjon a háznál. Ő tartja a kapcsolatot a csapat többi tagjával, illetve a hatóságokkal.

– Sajnos a munkánk során legtöbbször holtan találjuk meg az eltűnt személyt – mondta el az egyesület vezetője.

– Fontosnak tartom kiemelni, hogy akinek eltűnt a hozzátartozója, először a rendőröket értesítse, majd rögtön ez után minket is riasszon, hiszen minél később jut el hozzánk az információ, annál később tudjuk elkezdeni a kutatást, és annál kisebb az esély rá, hogy élve találjuk meg az eltűntet. Különösen fontos ez télen, amikor már akár 5 foknál is gyorsan ki lehet hűlni – tette hozzá.

Támogatásokból tartják fent az egyesületet

A csapat tagjai teljesen nonprofit módon, önkéntesen végzik munkájukat. Az egyesület szolgáltatásai közé tartozik a kutyás személykutatás, a speciális mentés, az alpintechnikai mentés, a búvármentés, a vízi mentés, és az egészségügyi ismeret oktatása is. Ezek mellett rendszeresen tartanak bemutatókat és elsősegély-oktatásokat felnőtteknek és gyermekeknek. Ha támogatást kapnak, azt mindig mentéstechnikai eszközökre, és a mentőegyesület fejlesztésére költik. Ha ön is szeretne a csapatnak segíteni, akkor erre bankszámla számra várják az adományokat: 11732002-23552560.

Borítóképünkön Trencsényi Péter (piros ruhában) és az egyesület néhány tagja.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában