Bács-Kiskun

2020.07.28. 10:07

Hatalmas kárt okoztak az áfacsalók

Költségvetési csalás és pénzmosás bűntette miatt emelt vádat a megyei főügyészség négy férfival szemben, akik további négy társukkal áfa megfizetése nélkül értékesítettek műszaki cikkeket belföldön, és nagy összegű áfát igényeltek vissza jogosulatlanul. Összesen 1,6 milliárd forint kárt okoztak. Valamennyi vádlottnál vagyonelkobzás elrendelését is javasolja a vádhatóság.

Hraskó István

Az elsőrendű vádlott vezetésével létrehozott bűnözői csoport 2015 októberétől 2017 októberéig strómanok által képviselt cégek felhasználásával műszaki, számítástechnikai eszközök kereskedelmét végezte.

Dr. Négyessyné dr. Bodó Marianna, a megyei főügyészség helyettes szóvivője elmondta: a bűnszervezet tagjai hosszú számlázási láncot alakítottak ki, hogy minél nehezebb legyen őket leleplezni. A felhasznált társaságokat részben az elsőrendű vádlott irányította, többségüknek azonban nem ő volt a bejegyzett tagja. Bűntársainak kiosztotta a feladatokat: az úgynevezett bukócégek termékbeszerzését, az áru szállítását, és olyan dokumentumok elkészítését, amelyek segítségével azt a látszatot akarták kelteni, hogy valós gazdasági ügyletek történnek.

A láncolat alján szereplő bukócégek segítségével a szórakoztató elektronikai termékeket külföldről, nettó áron, azaz jelentős árelőnnyel szerezték be, ami után az áfát nem fizették meg. A cégláncolat látszólagos export tevékenységet is végzett, azonban az áru egy osztrák és egy szlovák logisztikai központból nagyon rövid időn belül visszakerült az eredeti magyarországi megrendelőhöz. A kiszállítást végző cég a fiktív számlák áfatartalmát is visszaigényelte.

A bűnszervezet több mint 1,6 milliárd forint vagyoni hátrányt okozott a magyar költségvetésnek. A bűnszervezet irányítója és tettestársa osztalék és kölcsön címén egymásnak utaltak, így akarták titkolni a pénz eredetét, végül az összegeket készpénzben felvették.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában