katymár / galériával

2020.06.25. 18:23

Újabb, a határ alatt ásott alagutat fedeztek fel a rendőrök

A Bács-Kiskun megyei határszakaszon szolgálatot teljesítő rendőrök rendszeresen ellenőrzik a határ menti védelmi rendszer környezetét. A terep átvizsgálása során 2020. június 24-én, szerdán 12 órakor egy a határ alatt húzódó alagutat találtak az egyenruhások Katymár külterületén.

Pozsgai Ákos

Torma Sándor rendőr ezredes, a Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság Határrendészeti Szolgálatának vezetője a határon tartott sajtótájékoztatón számolt be az ügy részleteiről. Elmondta, hogy a Bácsbokodi Határrendészeti Kirendeltség illetékességi területén, Katymár közelében a munkatársai szolgálatteljesítés közben fedezték fel az újabb alagutat, ahogy arról korábban mi is beszámoltunk. Az alagút több mint 24 méter hosszú, a bejárati nyílása 80 centiméter átmérőjű, szinte szabályos kör alakú, a kimeneti nyílása pedig egy 65 centiméter széles ovális kijárat. Az alagút a kerítéstől 14 méterre lévő határvonaltól, de már magyar területről, az itt húzódó Kígyós patak partvonalától kezdődik. A kitermelt föld nagy részét a patak medrében terítették szét a migránsok – mondta el az ezredes.

Az ezredes kiemelte, hogy ez már a negyedik alagút, amit felfedtek a Bács-Kiskun megyei határszakaszon, ez az egyik gyakori elkövetési módszer, hogy Szerbiából átjussanak Magyarország területére az illegális migránsok – tette hozzá.

Az elkövetési módszerek tárháza nagyon változatos, az alagútásás mellett gyakran tapasztalják az egyenruhások, hogy a kerítést ássák alá és ott másznak át a migránsok. A klasszikus kerítésmászás mellett a létrázás is gyakori, de megpróbálnak átjutni az átereszeknél is Magyarország területére. A műszaki határzárra telepített berendezések azonban az élőerős figyelés mellett hatékonyan tudják segíteni a határőrizetet a határsértőkkel szemben.

Elmondta, hogy 2019-ben a Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság szerb határszakaszán 9462 főt tartóztattak fel a rendőrök és a katonák, az idei évben mostanáig 6395 főt. Ez a tavalyi év azonos időszakához viszonyítva közel a kétszerese. Az elkövetkezendő időben azzal számolnak, hogy az illegális migrációs nyomás tovább fog erősödni a Bács megyei határszakaszon, a kezelésére azonban jelenleg megfelelő rendőri és honvédségi erő áll rendelkezésre – jelentette ki Torma Sándor.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában