Balotaszállás

2019.08.13. 14:00

Szigorúbb büntetést követelnek az állatkínzókra

Öt nap alatt több mint százhetvenezren írták alá azt az online petíciót, amelyet állatvédők indítottak azt követelve, hogy a legszigorúbb büntetést kapja az a balotaszállási nő, aki egy videofelvétel szerint a kutyáját bálamadzaggal az autója mögé kötve a halálba vonszolta.

Pozsgai Ákos

Különböző információk keringenek a sajtóban és a közösségi oldalakon, melyek szerint a balotaszállási nő elmenekült volna és bujkál valamerre az emberek haragjától tartva.

Információink szerint a különböző állatvédő csoportok már több demonstrációt is terveztek a településre, eddig azonban egyetlen tiltakozó akció sem volt. A faluban nyugalom van.

A Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság sajtó­szolgálata – mivel folyamatban lévő ügyről van szó – részleteket nem közölt, azon túl, hogy a múlt héten a balotaszállási nőt gyanúsítottként kihallgatták állatkínzás vétség elkövetésének gyanúja miatt, az asszonyt nem vette őrizetbe a rendőrség.

Hétfőn százhetvenezer fölé emelkedett azoknak a száma, akik aláírták azt az online petíciót, amiben állatvédők azt követelik, hogy videofelvétel tanúsága szerint a kutyáját brutális módon kivégző balotaszállási asszony a lehető legszigorúbb büntetést kapja. Közben a Fidesz ifjúsági szervezete, a Fidelitas közleményben tudatta, hogy a büntető törvénykönyv szigorítását sürgetik az ilyen esetekre, ezért az országgyűlés őszi ülésszakán kezdeményezni fogják a törvénymódosítást.

A rendőrök az eset után jártak a nő házánál
Fotó: Mancs a Kézben Kutyamentő Alapítvány

Az egyik legnagyobb hazai állatvédő szervezet, az Állatvédőrség szerint viszont jó az állatvédelmi törvény, és a büntető törvénykönyv ide vágó passzusai is viszonylag egyértelműen fogalmaznak. Szerintük a meglévő törvényeket kellene betartatni, valamint a jogalkalmazóknak élni a törvény kínálta lehetőséggel. Az Állatvédőrség szerint nagyon sok enyhítő körülmény van, amit általában figyelembe vesznek a bíróságok, ha egyáltalán eljut hozzájuk az ügy. Ilyen, ha az illető családfenntartó, ha büntetlen előéletű, vagy ha beismeri a tettét. Az állatvédők tapasztalata szerint az ügyek nagy része már nyomozati vagy ügyészi szakban elvérzik.

A balotaszállási állatkínzással kapcsolatban korábban ezek a cikkeink jelentek meg:

Ezek is érdekelhetik