Szegedi Ítélőtábla

2019.03.21. 12:56

Elrendelték a „Halálkamion-ügy” bolgár vádlottjának letartóztatását

A Szegedi Ítélőtábla csütörtökön elrendelte annak az eddig szökésben lévő, és február végén elfogott vádlottnak a letartóztatását, akit az L. S. és társai ellen emberölés és más bűncselekmények miatt indított, „Halálkamion-ügyként” ismertté vált bűntetőügyben távollétében ítélt el első fokon a Kecskeméti Törvényszék.

baon.hu

Európai elfogatóparancs alapján 2019. február 27-én Franciaországban elfogták I. M. V. bolgár állampolgárságú személyt, aki a „Halálkamion-ügy” tizennegyedrendű vádlottja. Őt a Kecskeméti Törvényszék az első fokú ítéletében – távollétében – bűnösnek mondta ki társtettesként elkövetett embercsempészés bűntettében. Ezért őt a bíróság, mint bűnszervezet tagját, 3 év fegyházra, 3 év közügyektől eltiltásra és 3 év Magyarország területéről történő kiutasításra ítélt azzal, hogy feltételes szabadságra nem bocsátható.

A vádlott letartóztatását a Magyarországra történő átadása után március 21-én a Szegedi Ítélőtábla elrendelte. Ez a letartóztatás a másodfokú eljárás végig, de legfeljebb a nem jogerős ítélettel kiszabott szabadságvesztés tartamáig tarthat.

Az ügy hetedrendű bolgár és tizenketted-rendű afgán vádlottja még változatlanul szökésben van.

Az ügy másodfokú tárgyalása 2019. június 6-án csütörtökön kezdődik. Határozathirdetés június 20-án, csütörtökön várható.

Előzmények

Mint ismeretes, 2015. augusztus 26-án az osztrák rendőrök egy magyar feliratú teherautót találtak az A4-es autópálya mentén Parndorfnál. Az autó rakteréből 71 holttest került elő, a halottak között nyolc nő és négy gyerek volt. Még magyar területen járhattak, amikor mindannyian megfulladtak az emberek szállítására alkalmatlan teherkocsiban, amelyet az embercsempészek Lajosmizsén vásároltak.

A csempészbanda tagjai – hátrahagyva a halottakkal teli kamiont – elmenekültek, visszautaztak Magyarországra.

A 71 ember halálát okozó büntetőügy tárgyalása 2017. június 21-én kezdődött a Kecskeméti Törvényszéken, és 44 tárgyalási nap után a törvényszék 2018 június közepén hozta meg az ítéletét.

A 14 vádlottas ügyben az elsőrendű afgán, a II., III. és IV. rendű három bolgár állampolgárságú vádlottat (akiket közvetlenül is felelőseknek talált a bíróság a 71 ember halálában) társtettesként, folytatólagosan elkövetett embercsempészetben és bűnsegédként elkövetett emberölésben mondta ki bűnösnek a Kecskeméti Törvényszék, ezért bűnszervezet tagjaként valamennyiüket 25 év fegyházra ítélték. Az V.-XIV. rendű vádlottak büntetése 3 és 12 év közötti szabadságvesztés lett. A szökésben lévő VII., XII. és XIV. rendű vádlottakat távollétükben ítélte el a törvényszék.

Az ügy ellenérdekű fellebbezések után került a Szegedi Ítélőtáblára.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában