Időjárás

2022.09.26. 17:48

Zivatarok miatt adtak ki elsőfokú riasztást Bács-Kiskunra

Az Országos Meteorológiai Szolgálat zivatar veszélye miatt elsőfokú (citromsárga) riasztást adott ki Bács-Kiskun megye egye részeire hétfőn.

baon.hu

Fotó: Shutterstock.com/illusztráció

Elsőfokú, citromsárga riasztást adott ki zivatarok kialakulása miatt az Országos Meteorológiai Szolgálat hétfőn. Az érintett területeken elsődleges veszélyforrást a villámlás jelent, emellett esetenként megerősödhet a szél, és jégeső is előfordulhat.

Mint írják, átmeneti csapadékszünetet követően hétfőn késő délután a nyugati határszélre az Alpok irányából egy-egy zivatar besodródhat. Az esti, késő esti órákban délen, délkeleten alakulhat ki a záporok mellett néhol zivatar. A cellákat intenzív csapadék, átmeneti szélerősödés, kisebb eséllyel apró szemű jég kísérheti.

Kedden a nap második felében egy hidegfront vonul át az országon záporos, zivataros csapadékrendszerrel. Már délelőtt, a front előterében sem kizárt egy-egy zivatar kialakulása, nagyobb számban azonban a front mentén lehet számítani előfordulásukra. A konvektív csapadékrendszer várhatóan a kora délutáni órákban éri el az északnyugati országrészt, majd fokozatosan kelet felé halad, késő délután a középső országrészben és délnyugaton, majd este, késő este keleten okozhat zivatarokat. A cellákat viharos kifutószél (60-80 kilométer/óra), intenzív csapadék (lokálisan >20-25 milliméter), esetleg apró szemű jég kísérheti.

Keddre virradó éjszaka (már hétfő estétől) a Dél-Dunántúlon, valamint az Alföldön nagy területen lehet számítani sűrű köd képződésére, mely tartósabban (>6 óra) meg is maradhat. Kedden délelőtt a látásviszonyok fokozatosan javulnak, a legtöbb helyen feloszlik a köd.

met.hu
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!