Baon podcast

2024.07.09. 12:30

Az átlagnál több cseresznyét szüreteltek idén a termelők – podcast

Dr. Apáti Ferenc, a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács elnöke volt a Rádió1 Gong Téma című műsorának vendége, aki a cseresznye szezonjának kapcsán többek között a jó termésről, a gyümölcs érzékenységéről, és élettani előnyéről beszélt a rádióműsorban. Arról is beszélt, hogy kiemelkedően sok cseresznye terem Bács-Kiskunban.

Horváth Péter

Apáti Ferenc elmondta, hogy a szezon vége felé már kijelenthető, hogy a közepesnél jobb termés van a cseresznyéből idén, valamivel jobb, mint a tavalyi és tavalyelőtti gyenge-közepes termés, de még inkább jobb, mint a 2020-21-es rendkívül gyenge termés volt. A szakember emlékeztetett, hogy a cseresznye az egyik legsérülékenyebb gyümölcs: még a betakarítás előtti néhány napban is elveszhet a szüretelni tervezett mennyiség. Elég neki pár nap esőzés, vagy az egyszerre lehulló nagy mennyiségű csapadék, melynek hatására szétreped. Így feldolgozóipari és frisspiaci felhasználásra is alkalmatlanná válik. A júniusi csapadékok okoztak ilyen minőségi, és így mennyiségi károkat. 

cseresznye, termés, gazdaság
Forrás: shutterstock.com / illusztráció

Bács-Kiskun a cseresznye egyik legnagyobb termőterülete

A szakember elmondta, hogy Magyarországon mintegy 2500 hektáron termelnek cseresznyét, ez nyolcad annyi, mint a bő 20 ezer hektáros almaágazat termőterülete, mely a legnagyobb hazánkban. Apáti Ferenc szerint a cseresznye terület nagysága szinten van, csupán mérsékelten csökkent. Egy igazán jó évben 15-18 ezer tonna cseresznye takarítható be, míg a fagykárokkal terhelt 2020-21-es évben mindössze 5-6 ezer tonnát tudtak szüretelni. Ebben az évben 13 ezer tonna mennyiséget prognosztizáltak a tavalyi 11 ezer tonnával szemben. Apáti Ferenc szerint a júniusi csapadékos idő miatt mintegy 10 és 20 százalék közötti veszteség történt a cseresznyetermésben. 

Hazánk egyik legnagyobb cseresznye termőterülete Pest és Bács-Kiskun vármegye, de Bács-Kiskun önmagában is az egyik legjelentősebb körzet. Ugyanúgy Észak-Kelet Magyarország is, Borsod és Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegye, de elszórtan egy-kétszáz hektáros területen minden vármegyében jelen van – mondta Apáti Ferenc.

Cseresznye a rák ellen

Apáti Ferenc a gyümölcs jótékony hatásai közül kiemelte magas vitamin- és ásványianyag-tartalmát, illetve a rosttartalmát. Mint fogalmazott, vihetünk be tablettával vitaminokat és nyomelemeket, de nem biztos, hogy az emberi szervezet számára hasznosítható formában tartalmazza ezeket az anyagokat, ezért sokszor nem is szívódnak fel a tápcsatornában ezek a nélkülözhetetlen anyagok. Ezzel szemben a zöldségekben és gyümölcsökben természetes formában vannak jelen, amit az emberi szervezet képes hasznosítani. A fekete és piros gyümölcsök ezenkívül magas antioxidánstartalommal bírnak, ami nagyon fontos védőfaktor a rák ellen.

A cseresznyeszezon vége

Apáti Ferenc elmondta, hogy jellemzően május végétől július közepéig tart a magyar cseresznyeszezon. Azonban a virágzás három héttel kezdődött korábban, a cseresznyeszezon pedig mintegy két héttel korábban, május közepén indult, és várhatóan július elején, azaz napjainkig tart.


 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!