Elismerés

2024.05.17. 17:44

Átadták az érseki Kunszt-díjakat Kalocsán – videóval

Az Astriceum Érseki Múzeumban ünnepélyes keretek között adták át az idei Kunszt-díjakat. Az elismerést dr. Bábel Balázs kalocsa-kecskeméti érsek alapította 2001-ben, a Kalocsai Érsekség 1000 éves fennállása alkalmából Kunszt József (1790–1866) egykori kalocsai érsek emlékére, aki az oktatás és a tudomány bőkezű mecénása volt.

Tapodi Kálmán

– A szabadságharc leverését követően Kunszt József úgy látta, hogy csak egy módon lehet megmaradni és kitörni, ha az iskoláztatásra, tanításra, oktatásra, nevelésre fordítják az erőket – idézte a néhai kalocsai érsek érdemeit köszöntője során Bábel Balázs, aki hozzátette: Kunszt József az akkori viszonyok között iskolavárossá tette Kalocsát. Az ő idejében telepedtek le ott az iskolanővérek és a jezsuiták, akik nagy hírű iskolát teremtettek.

Átadták az idei Kunszt-díjakat
Fotó: Tapodi Kálmán

Az egybegyűlteket köszöntő Felföldi László pécsi megyéspüspök kiemelte: a díjazottak azok, akik a kapott talentumokkal kicsit többet szenvedtek, kicsit többet csiszolták. A püspök szólt arról is, hogy egy társadalom legfőbb kérdése, hogy milyen nemzedéket hagy a jövőnek.

A huszonkettedik alkalommal odaítélt díjat minden évben Kunszt József kinevezésének évfordulóján, május 15-én, vagy e dátumhoz közeli napon adják át a kiváló szakmai felkészültségű és eredményes pedagógusoknak. A díjazottak a Kalocsa-Kecskeméti főegyházmegye részéről egy-egy bronz emlékplakettet vehettek át, intézménye fenntartója részéről pedig egy havi bérnek megfelelő pénzjutalomban részesültek.

A 2024. év Kunszt-díjasai: Kalocsa város részéről Feketéné Major Zsuzsanna, a Kalocsai Eperföldi Sportiskolai Általános Iskola tanára. A szerzetesi fenntartású katolikus intézményekből Hajdók Róbert, a bajai Szent László Általános Művelődési Központ intézmény-vezetője. A főegyházmegye fenntartásában működő alapfokú katolikus oktatási-nevelési intézményekből Katonáné Kovács Krisztina, a géderlaki Szent László Katolikus Általános Iskola és Óvoda igazgatója és Kupszáné Ozvald Katalin, a bajai Szent Balázs Katolikus Általános Iskola és Óvoda tanára.

Az ünnepségen  színvonalas műsort adtak a bajai Szent Balázs Katolikus Általános Iskola és Óvoda növendékei.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában