Főtér

2024.05.17. 18:39

Felelevenítették a hagyományokat a kecskeméti Pünkösdölőn – galériával, videóval

Pünkösdölőre vártak minden érdeklődőt péntek délután Kecskemét főterére. Engert Jakabné alpolgármester elmondta, hogy a rendezvény célja a pünkösdölő hagyományának felélesztése volt a városban.

Horváth Péter

Tóth Attila, a Református Általános Iskola igazgatója köszöntőjében emlékeztetett, hogy a pünkösd a keresztény egyházak egyik legfontosabb  és legszebb eseménye, amik a szentlélek kiáradása és az egyház születésének ünnepe. Pünkösd a természet újjáéledésének, a tavaszi virágzásnak is ünnepe. Ilyenkor a településeken hagyományosan pünkösdölést tartanak, mely során a közösségek összegyűlnek, hogy együtt ünnepeljenek, táncoljanak és játszanak – mondta az igazgató. 

pünkösdölő, főtér, tánc
Felelevenítették a hagyományokat a kecskeméti Pünkösdölőn
Fotó: Horváth Péter

A pünkösdölés szokása magában foglalja a pünkösdi király és királyné megválasztását, a tavasz termékenységének szimbolikus megidézését és a vidám közösségi programokat is. – Ez az ünnep egyszerre hordozza magában a vallási mélységet és a közösségi lélek örömét.  Ahogy a Szentlélek kiáradása összekapcsolta a tanítványokat és erőt adott nekik, úgy a pünkösdölés szokása is összekapcsol bennünket, erősítve közösségünk kötelékeit, emlékeztetve minket a hit, a remény és a szeretet erejére – hangsúlyozta Tóth Attila, majd Szappanos Benedek tolmácsolta üdvözlő gondolatait.

A Pünkösdölőn fellépett Gulyás László vándormuzsikus, a Hírös Néptánc Tanoda növendékei és a Kecskeméti Református Általános Iskola tanulói. A rendezvényen pünkösdi köszöntések is voltak, néptáncot láthattak az érdeklődők, és megválasztották a pünkösdi királyt és királynét.

Az eseményt a kecskeméti önkormányzat, a Nők a Nemzet Jövőjéért Egyesület és a Kecskeméti Református Általános Iskola szervezte.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában