Ingatlan

2024.02.03. 17:40

Ennyibe kerül egy lakás Bács-Kiskun vármegyében

Tavaly a válság miatt majdnem minden harmadik eladásra szánt ingatlannak (29,2 százalék) csökkentették az árát Magyarországon. Ez derül ki az otpotthon.hu adatai alapján. Az árcsökkentés átlagosan 10,5 százalékos volt. Bács-Kiskun megyében az ingatlanhirdetőknek viszont csak a negyede csökkentett árat. Januárban a harmadik legtöbb hirdetést ebben a vármegyében adták fel az országban.

Barta Zsolt

Illusztráció

Fotó: Shutterstock

Vármegyénkben tavaly 13 597 ingatlanhirdetést adtak fel az otpotthon.hu ingatlankeresőn, amivel – Budapesten kívül – a hatodik legnagyobb ingatlanpiacnak számított a vármegyék rangsorában. Az idén azonban jelentős változás történt, és januárban már a harmadik legtöbb ilyen jellegű hirdetést Bács-Kiskun vármegyében adják fel Pest és Baranya után – derül ki az OTP Otthon lapunkhoz eljuttatott közleményéből.

Magyarországon – Budapestet leszámítva – tavaly átlagosan 467,5 ezer forint volt a családi házak négyzetméterára, míg a lakásoknál 682,7 ezer forint négyzetméterenként. Bács-Kiskunban ugyanebben az időszakban négyzetméterenként átlagosan 426 ezer forintért hirdetették meg a családi házakat megvételre, a lakásoknál pedig 637,3 ezer forint volt az átlagos négyzetméterár. Az országos átlagnál a vármegyében 6–8 százalékkal kedvezőbbek voltak az árak.

Mint írták, a legtöbb lakáshirdetést Kecskeméten adták fel, amit Kiskunfélegyháza követett, majd Baja, Tiszakécske, Kiskunhalas volt a sorrend 2023-ban. Ehhez képest januárban az első háromban nem volt változás, viszont negyediknek Lakitelek tört előre, majd Kiskőrös ingatlanpiaca következik.

Bács-Kiskunban a tavalyi szeptember jelentette a kiugró hónapot, amikor a legtöbb ingatlanhirdetést feladták. 

Az egész évben leadott lakáshirdetések 13 százaléka az első őszi hónapban jelent meg, ez dupla annyi, mint az azt megelőző hónapban, augusztusban felkerült hirdetések száma, és harmadával több, mint a következő hónap, az októberi hirdetés mennyisége.

A megyében jelenleg egy hartai családi ház a legértékesebb, amelyet 1 millió 477 ezer forintos négyzetméteráron kínálnak, ezt kecskeméti ingatlanok követik 1,159 milliós, illetve ennél mérsékeltebb négyzetméterárral. A legdrágább ingatlan jelenleg Bács-Kiskun vármegyében egy kilenc szobás luxusvilla, 980 millió forintért hirdették meg, de ha a lakóingatlanokon túl nézünk, akkor a kereskedelmi és ipari ingatlanok sorában egy hatmillió euróért, tehát közel két és félmilliárd forintért hirdetett kecskeméti, a déli ipartelepen található 6700 négyzetméteres felújított csarnokot és egy érsekcsanádi, 2,5 milliárdért hirdetett 34 hektáros fafeldolgozót lehet találni.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!