Fresh Fruit TÉSZ

2023.07.23. 12:21

A keceli szilvát uniós piacokra szállítják – galériával

A keceli Fresh Fruit TÉSZ a napokban exportálja az uniós piacokra a térségbeli termelők szilváját. Egy kilós és hatkilós kiszerelésben Baltikumba, Németországba Csehországba Lengyelországba is szállítanak Kecelről.

Barta Zsolt

A szilva válogatása történik a csomagolás előtt

Fotó: Barta Zsolt

Az előző hetekben fejeződött be a meggyexport, ugyanakkor rossz hír a termelőknek, hogy a külföldi vevők az idén több mint tíz százalékkal kevesebb terméket igényeltek. Emiatt csökkent a felvásárlási ár is, nyilatkozta hírportálunknak Juhos Csaba, a szervezet elnöke. A nyár eleji csapadékos időjárás miatt a gyümölcs egy részének a minősége alacsonyabb színvonalú volt, mint azt várták. Így jelentős részben nem a konzerv, hanem a léipar vásárolta meg a termékeket, ennek köszönhetően volt alacsonyabb a bevétel. 

A szilva export szeptember elejéig folytatódik. Emellett, még a hazai tv- és a kápia paprikát is csomagolják az idénymunkások. A friss, magas minőségű zöldség Németországban, Ausztriában Csehországban és Svájcban talál piacra. Juhos Csaba elmondta, hogy a klasszikus magyar tv paprikához hasonló terméket Kelet- Európában kevés helyen termelnek. Így viszonylag jó a keceliek piaca. A tv és a kápia paprikát az év 12 hónapjában termelik idehaza, ugyanakkor június és október között érdemes a nyugati vásárlók kegyeit keresniük. Ekkor ugyanis a konkurenciának számító dél-balkáni és az afrikai termelők a nagy forróság miatt nem szállítanak. 

A melegről annyit, hogy sokba kerül a hűtőház üzemeltetése, a tavalyi ár négyszerese a jelenlegi áramköltség. Igaz, ezekben a napokban készül egy 50 kilowattórás napelemes rendszer, amely az energia kiadásokat csökkenti. Várhatóan a 20 milliós beruházás a jövő év végéig megtérül. A paprikát 6-8-, míg a szilvát 2-4 fokon kell tárolni, emiatt fontos a folyamatos hűtés – mondta Juhos Csaba, a Fresh Fruit TÉSZ elnöke. 


 


 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!