Konferencia

2023.06.08. 20:15

Bajai partnerségi találkozó: jobbak a gabonapiaci kilátások, mint tavaly – galériával

Élénk érdeklődés mellett rendezte meg a Bajai Országos Közforgalmú Kikötőműködtető (BOKK) Kft. a XIII. Bajai Gabona Partnerség Találkozót szerdán a Bácskai Kultúrpalotában. A mintegy 150 résztvevő között voltak a gabonakereskedelemben érdekelt magyar, román, szerb, horvát és osztrák szakemberek is. A jelenlévőket köszöntötte Zsigó Róbert, Baja és térsége országgyűlési képviselője, a város képviseletében megjelent Nyirati Klára polgármester és Hajdú Miklós alpolgármester.

Márton Anna

Vancsura Kornél, a FEBARGÓ Cégcsoport elnöke

Fotó: Márton Anna

A konferenciasorozatot egyre nagyobb érdeklődés övezi, egyre nagyobb létszámban és több országból érkeznek résztvevők, tudtuk meg Nagy László a BOKK Kft. ügyvezetőjétől.

A konferencia résztvevőit köszöntő Zsigó Róbert beszédében hangsúlyozta, nem emlékszik olyan rendezvényre amelyen nem esett volna szó arról, hogy éppen milyen nehéz és kiszámíthatatlan a helyzet, milyen nehézségekkel kell szembenézniük a termelőknek, raktározóknak, szállítmányozóknak.

− Azt viszont biztosan elmondhatjuk, hogy ilyen kiszámíthatatlan helyzettel nem álltunk szembe az utóbbi időben. 

2022 februárja óta dúl az orosz-ukrán háború, a háborús helyzetek, az ezzel összefüggő szankciós politikának és az ennek következtében kialakult energiaválságnak következtében inog a gazdaság. A gabonapiacoz érintő nehézségekről már nem is beszélve − fogalmazott beszédében Zsigó Róbert. Hozzátette, az ukrán gabonaexport segítése érdekében megnyitott humanitárius folyosó káros mellékhatása, hogy az ukrán gabona a szomszédos országokban ragadt. Lehetetlen helyzetbe hozta a lengyel, cseh, román, bolgár és magyar gazdákat. Az ukrán gabona ugyanis lenyomta a terményárakat.

− A helyzet mielőbbi rendezésére az érintett közép-európai országok közösen léptek fel és sikerült elérni, hogy import tilalmat vezettek be bizonyos Ukrajnából érkező termékekre. A friss hír ezzel kapcsolatban az, hogy szeptember 15-ig meg is hosszabbították a tilalmat − hangsúlyozta a honatya.

Nagy László a BOKK Kft. ügyvezetője
Fotó: Márton Anna

Nagy László, a BOKK Kft. ügyvezető-igazgatója lapunknak elmondta,hogy a szántóföldtől az asztalig, mindenki képviseltette magát, sőt tengeri kikötőből is érkeztek vendégek. A találkozón szakmai előadást tartott Vancsura Kornél, FEBARGO Cégcsoport elnöke, Otrok György, IKR Agrár Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. üzletág igazgatója, Erdélyi László, a konstancai kikötő magyarországi képviselője, valamint Körös Norbert, Rail Cargo Hungaria Zrt. vezérigazgatója.

Az előadásokat követően öt szakember kerekasztal-beszélgetésen vett részt, amit Fábián Zoltán, a MAHART Konténer Terminál ügyvezetője vezetett. A gabonatermesztés kihívásai termelői szemmel címmel Vancsura Kornél összefoglalta a tavalyi év óta eltelt változásokat és azt, hogy jelen körülmények között milyen terméskilátások várhatóak. Mire számíthatnak, hogy látják a logisztikai problémákat, a raktárkapacitásokat Magyarországon, hogy azok elegendőek-e.

Az évszázad aszálya volt tavaly

Mint fogalmazott, a tavalyi évben az évszázad aszálya volt, főleg a napraforgó és a kukorica tekintetében, az idei évben az őszi kalászosok megnövekedett vetésterülete tapasztalható, 2022 őszén 10-20 százalékkal több kalászos növényt vetettek el. Ezek állapota 20-30 százalékkal jobb volt, mint az elmúlt évben, jobban fordultunk be a 2023-as évbe.

− Tavasszal volt megfelelő csapadék és a májusi aranyat érő esők sem maradtak el. 

Így a kalászos gabonák, az árpa, a búza, aminek megnőtt a vetésterülete nagyon jó kilátásokkal bírnak jelenleg. Ugyanúgy az őszi káposzta, repce is, a többi növény még sokat alszik kint az ég alatt, úgyhogy még nem tudjuk. De jobbak a kilátások, mint a tavalyi nagy aszály esetén, amikor itt, az alföldi régióban szinte alig termett kukorica − hangsúlyozta Vancsura Kornél.

A délután folyamán pódiumi kerekasztal-beszélgetés zajlott , ahol Bálint György, a Hungária Agro Kft. ügyvezetője, Földházi József, az Áti Depo Zrt. vezérigazgatója, Szirányi Bence, a K&H Bank Treasury üzletkötője, Mészáros Tibor, az Agrotrain Kft., ügyvezetője és Mladen Jovanovic, Soyaprotein, beszerzési igazgató vett részt.

Az esemény zárásaként komplex előadást tartott dr. Demkó Attila, az MCC Geopolitikai Műhely vezetője, biztonságpolitikai szakértő. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!