Polgármesteri találkozó

2022.09.16. 06:55

A gazdaságfejlesztés aktualitásairól beszélt Bányai Gábor Kecskeméten

A Dél-alföldi Gazdaságfejlesztési Zóna kormánybiztosa, Bányai Gábor tovább folytatta a munkamegbeszéléseket a zóna polgármestereivel. Ezúttal Kecskeméten, Bács-Kiskun megye 1. és 2. választókerületeinek polgármestereivel találkozott. A cél nemcsak a tájékoztatás, hanem a települések aktuális kérdéseinek megismerése is volt.

Munkatársainktól

Bányai Gábor, a Dél-alföldi Gazdaságfejlesztési Zóna kormánybiztosa beszélt a homokhátsági vízvisszapótlásról is.

Fotó: Beküldött fotó

A júliusban megkezdődött polgármesteri találkozók újabb állomása ezúttal Kecskemét volt, ahol két választókerület 20 polgármesterével egyeztetett Bányai Gábor kormánybiztos. A megbeszélésen – az eddigi Békés megyei, Csongrád-Csanád megyei és Bács-Kiskun megyei találkozókhoz hasonlóan – a zóna bemutatása, a fejlesztéspolitikai, valamint a települések fejlesztéseit érintő kérdések kerültek szóba. A rendezvényen részt vett Salacz László, dr. Szeberényi Gyula Tamás és dr. Demeter András országgyűlési képviselő, dr. Mák Kornél, a Bács-Kiskun megyei közgyűlés alelnöke, Kovács Ernő főispán, valamint a házigazda település, Kecskemét polgármestere, Szemereyné Pataki Klaudia is – olvasható a szerkesztőségünkhöz eljuttatott közleményben.

Mint írják, a polgármesterekkel való találkozás során egy kérdés mindig a középpontba kerül, ez pedig a fejlesztési források kérdése. 

A kormánybiztos ezek kapcsán elmondta, a jelen helyzetben lesznek ugyan forrásmegvonások, de emellett azért lesznek fejlesztési források is, amelyeket felkészülten kell várni.

– Mivel két évnyi forrás nyílik meg hirtelen, ráadásul a harmadik év utolsó felében, így mindenképpen fel kell készülni ezek fogadására. Ebben a helyzetben az tud majd igazán eredményesen pályázni, akinek lesznek engedélyes vagy kiviteli szintű tervei – mondta. A kormánybiztos az engedélyezési eljárások kapcsán Kovács Ernő főispán segítségét kérte, hogy minél olajozottabban menjen a települések terveinek elbírálása.

Mivel kérdésként merült fel, a tervezések megsegítése tekintetében a kormánybiztos elmondta, hogy már korábban, a többi zóna kormánybiztosával közösen kérte Navracsics Tibor területfejlesztési minisztert, hogy egy tervezési forrás álljon rendelkezésükre a projektek előkészítésére, mivel ez jelentősen felgyorsíthatná a folyamatokat. A kormánybiztos ezt a kérdést a továbbiakban is képviseli, és további lépéseket tesz az ügy előremozdítása érdekében.

A beszámoló szerint Bányai Gábor a továbbiakban kitért néhány fontos, a megyét érintő infrastrukturális fejlesztésre, úgyis, mint az M8-as és az M44-es, valamint az 52-es út fejlesztésére, amelyek már zajlanak. 

Továbbá beszélt a zóna más részét is érintő homokhátsági vízvisszapótlásról is, amely egyelőre még a tervezés szintjén van, de a kivitelezés elkezdése még bizonytalan.

A korábbiakhoz hasonlóan a kormánybiztos kérte a polgármestereket, hogy egyeztessék a Dél-alföldi Gazdaságfejlesztési Zóna titkárságával projektjeiket, kiemelten azokat, amelyek már a tervezés fázisában vannak, ezeket áttekintve tud, ha szükséges, segítséget nyújtani. Elmondta: a cél az, hogy a települések minél felkészültebben várják a források megjelenését, hogy a tervek minél hamarabb megvalósulhassanak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!