Galériával

2022.02.18. 17:26

Több mint 4 milliárd forintos állami támogatást kapott a bajai Mogyi Kft.

Mintegy 8,4 milliárd forint értékben épít napraforgó pirító- és csomagolóüzemet a Mogyi Kft. a közeljövőben, amit a kormány 4,2 milliárd forint állami támogatással segít. Az Orbán Viktor miniszterelnök által jegyzett kormányhatározatot az „Élelmiszeripari üzemek komplex fejlesztése” című felhívás keretében megvalósuló, hárommilliárd forintot meghaladó támogatási igényű projektjavaslat keretében hirdették ki.

Márton Anna

Fotó: Márton Anna

A mérföldkövet jelentő beruházás elsősorban a vállalkozás pénzügyi stabilitását alapozza meg - hangsúlyozta Szabados Márk, ügyvezető azon a bejáráson, amelyet péntek délelőtt tartottak a Mogyi Kft. Bajai telephelyén. Zsigó Róbert államtitkárnak, Baja és térsége országgyűlési képviselőjének Kenyeres Zoltán tulajdonos mutatta be az üzemet, valamint Szabados Márk ügyvezető a leendő napraforgó pirító- és csomagolóüzem terveit részletezte.

– A beruházást megvalósításának pénzügyi stabilitását alapozza meg a kormány 4,2 milliárd forintos támogatása. A Mogyi Kft. egyik kulcsterméke a héjas és héj nélküli napraforgó gyártása. Ez a beruházás egy nagyon korszerű, automata pirító- és csomagolóüzemet foglal magába, valamint a készárut kezelő raktárt, amely kilencezer raklapnyi alapanyag tárolására lesz alkalmas. Az üzem két műszakban, heti öt napban számolva 11 ezer tonna napraforgót tud egy évben lepirítani - mondta hírportálunknak Szabados Márk ügyvezető. A támogatással versenyképességet növelnek, az üzem teljesen automatizált lesz, és a növekedésnek köszönhetően a munkaerőlétszámot is meg tudják tartani. 

A Mogyi Kft. Európában a legnagyobb napraforgó gyártó- és forgalmazó vállalkozás, egy évben közel 25 ezer tonna napraforgót termeltetnek, zömében Magyarországon. A hazánkban termelt étkezési napraforgó legalább 90 százalékát ők dolgozzák fel. 

A vállalkozás jelenleg 540 főt alkalmaz, indirekten Magyarországon 650 fő fölött van a munkatársak száma, nemzetközi szinten pedig 800. A társaság piaca elsősorban Európára terjed ki, de minimálisan Ázsiába is szállítanak. Jelenleg összesen 31 országba exportálnak, amiből a Mogyi márkát 27 országba juttatják el, tudtuk meg az ügyvezetőtől.

Harminc év alatt fejlődött ki a ma már többmilliárdos Mogyi Kft. vállalkozás, a tulajdonos Kenyeres Zoltán hírportálunknak elmondta, hogy kezdetben dinnye termesztéssel foglalkoztak.

– A nulláról indultunk, dinnye termesztéssel kezdtük. Az elmúlt 30 év minden órája - a hajnaltól késő estig tartó robotolás - benne van ebben a vállalkozásban. Most már kicsit nyugodtabban élek, csupán tanácsadói szerepet vállalok, igaz mint tulajdonos jelen vagyok, de már nem olyan aktívan -mondta Kenyeres Zoltán. A sikeres vállalkozás létrejöttéhez, megalapozásához és fejlesztéséhez szerinte a legfontosabb, hogy az embernek szeretnie kell a munkáját, az embereket. Miután már az anyagi igényeit kielégítette, figyelnie kell a többi embertársára. 

– Huszonöt évvel ezelőtt már teljesültek az anyagi motivációim, a családomnak is, utána már az hajtott, hogy minden nap megvalósítsak valamit. Új dolgokat szeretek csinálni, tervezni. Kihívás az egész piac, a megmaradás, és jövőt építeni a legnemesebb cél.  A nehéz helyzetekben mindig a megfelelés a legfontosabb, nem lehet soha lazítani 

- hangsúlyozta a tulajdonos.

Jelenlegi terveiről elárulta, hogy nem csak az európai piacok, hanem más földrészek meghódítása is célja, ez a beruházás is ennek az alapköve.

A Mogyi Kft telephelyén történt bejáráson Zsigó Róbert államtitkár hangsúlyozta, a kormány célja, hogy a vidéki településekre is érkezzenek támogatások, befektetések, ezért döntöttek a Mogyi Kft. támogatása mellett.

– Az elmúlt években nagyon sokat léptünk előre az ügyben, hogy ne csak a nagy városokba érkezzenek befektetések, támogatások, munkahelyteremtés, vagy modernizálás céljából, hanem a vidéki településekre is. Nekünk itt a térségben nagyon fontos, hogy azok a vállalkozások, akik dolgoznak sikeresek legyenek. Ha ehhez a kormány tud támogatást adni, akkor azt minden esetben megteszi, mert a technológiai fejlesztés együtt jár a vállalkozások korszerűsítésével és munkahelyet is teremt. Ez nem csak a vállalkozásoknak jó, hanem a térségnek is. Ne felejtsük el, hogy a kilencvenes évek második felétől, a délszláv háború miatt számunka hátrányt jelentett a határ közelsége. Ezt kell most behoznunk akár infrastruktúra-fejlesztésben, akár a vállalkozások támogatása, a munkahelyteremtés által. A Mogyi Kft.-t lehet támogatni, mert tudjuk, hogy a befektetés jó helyre kerül - hangsúlyozta Zsigó Róbert.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!