Bács-Kiskun

2022.02.03. 17:20

Idősödik a gazdatársadalom, de több a szakképzett gazda, mint 2010-ben

Tízévente tüzetesen megvizsgálja a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) a hazai mezőgazdaságot különböző szempontok alapján. Legutóbb 2020-ban történt felmérés. Ez alapján idehaza 241 ezer gazdaság működött, a gazdák összesen mintegy 4 millió 922 ezer hektár mezőgazdasági területet műveltek. Ennek az összegzéséről tartottak csütörtökön sajtótájékoztatót.

Barta Zsolt

Fotó: Illusztráció/Katona Tibor

Fotó: © Katona Tibor

Magyarországon az ország földterületének a felét művelik a termelők. A fő mezőgazdasági haszonállatok száma változott. A szarvasmarhák száma folyamatos emelkedés után 933 ezerre növekedett, míg a tyúkoké 31 millióra, a sertéseké 2,9 millióra, a juhoké pedig egymillió alá csökkent. Tíz év alatt nőtt a gazdák életkora, valamint szintén emelkedett (20 százalékról 39 százalékra) a teljes gazdatársadalmon belül a mezőgazdasági végzettséggel rendelkező gazdaságirányítók aránya. 

Elhangzott még a sajtótájékoztatón, hogy az ország valamennyi gazdaságát érintő, teljes körű mezőgazdasági adatgyűjtésre, az agrárcenzusra tízévente kerül sor. A végleges adatok alapján 2020-ban 241 ezer gazdaság működött Magyarországon, ez a szám 2010 óta 31 százalékkal csökkent. Ez inkább az állatot tartó gazdaságokat érintette, a mezőgazdasági területet használókat kevésbé.

2020 júniusában az ország mezőgazdasági területe 4 millió 922 ezer hektár volt, ez hazánk teljes területének közel 53 százalékát tette ki. Ennek 82 százaléka szántóként, 15 százaléka gyepként hasznosult, a szőlők és a gyümölcsösök pedig együttesen a mezőgazdasági terület mintegy 3 százalékát borították. Bár a hazai állattartó gazdaságok száma folyamatosan csökken, az állomány nagysága állategységben az elmúlt 10 évben lényegesen nem változott. A fajok szerinti megoszlást a szarvasmarha- és a sertésállomány túlsúlya határozza meg, 2020-ban a teljes állomány 73 százaléka e két fajba tartozott. 

A legtöbb mezőgazdasági haszonállatot Hajdú-Bihar, Bács-Kiskun és Békés megyében tartották, itt koncentrálódott az ország állatállományának harmada.  

A hazai gazdaságok irányítóinak átlagéletkora emelkedett az elmúlt 10 évben. Míg 2010-ben a gazdaságok 28 százalékát irányította 65 éves vagy annál idősebb személy, 2020-ban már 35 százalékát. A gazdaságok irányítóinak átlagéletkora az összeíráskor közel 58 év volt. 

Pozitív tendencia az, hogy egyre több a mezőgazdasági végzettséggel rendelkező gazdaságirányító. Az elmúlt 10 év során arányuk 20 százalékról 39 százalékra emelkedett, ugyanakkor abszolút számuk is nőtt a teljes gazdatársadalmon belül. 

A felsőfokú végzettséggel rendelkezők aránya a 25 és 44 év közötti korosztályban a legmagasabb. 

A gond az, hogy mind a mai napig háromból kettő gazdának nincs semmilyen szakirányú végzettsége. Biztató talán az, hogy 12 évvel ezelőtt jóval magasabb volt azoknak a száma, akik agrárképzettség nélkül dolgoztak.

Néhány jellemző adat Bács-Kiskunról

Bács-Kiskun megye az ország legnagyobb területű egysége. Több mint 472 ezer hektárnyi agrárterületet tartanak számon. Ebből szántó 336 206, szőlő 19461, gyümölcsös 9088, konyhakert 224 hektár, míg gyepterület valamivel több, mint 107 ezer hektár. Harta az a település, ahol az egyik legtöbb földterületet használják. A KSH felmérése szerint ez a méret 14914 hektár, azt itt regisztrált gazdaságok száma mindössze 105. A legnagyobb számon tartott földterület Kiskunfélegyházához tartozik. Itt ugyanis 17 522 hektárt jegyeznek 1079 vállalkozással. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!