Központi Statisztika Hivatal

2022.01.26. 19:38

Soltvadkert áll az élen a vállalkozások bevételének tekintetében

A Bács-Kiskun megyei lakosok fizetését nézte meg a közelmúltban a Központi Statisztika Hivatal (KSH).

Barta Zsolt

Fotó: illusztráció/shutterstock.com

A huszonkét település közül a legalacsonyabb összeg Kecelen jött ki a 2020-as adatsor szerint. A megyei átlag 3 millió 98 ezer forint volt. A városban bruttó 2 millió 146 ezer forint volt az éves összeg.

A listán az utolsó előtti település Soltvadkert, ahol bruttó 2 millió 274 ezer forintot számolt ki a KSH. Azaz, egyik város esetében sem érte el a hivatalosan bejelentett bér összege a 200 ezer forintot papíron.

Izsákon valamivel jobb a helyzet, ott ugyanis az érték 2 millió 543 ezer forintot mutat. Kiskőrösön 2 millió 657 ezer forint az éves bér. Fel lehet tenni a kérdést, hogy az egykor igencsak gazdag térséggel mi is történt? A számok és a valóság nem mindig fedik egymást. Ebben az esetben is lehet némi igazság. Az emberek jelentős része vállalkozóként, és nem alkalmazottként dolgozik. Azaz legfeljebb minimálbérre, vagy részmunkaidőre jelenti be magát a saját cégénél. Ezt tükrözi egy adatsor is.

A megyei városokban ezer személyre jutó működő vállalkozások száma 89. Ehhez képest a legtöbb Soltvadkerten működik. Ott ugyanis ez a szám 112, megelőzi Kecskemétet, ahol 106. A harmadik helyen Kiskőrös áll 102-vel, Kecelen 75, míg Izsákon csak 67 ez az érték.

Talán ennek is köszönhető az, hogy bár a NAV és a KSH által nyilvántartott bérek szempontjából hátul van a térség, még is a vállalkozások bevétele alapján fent lehet tartani rengeteg autót. A megyében Hajós után Soltvadkerten tartják a legtöbb autót (céges és magán együtt), ezer emberre 486 jut, a harmadik helyen Kalocsa áll, míg Kiskőrös 463-mal a negyedik, Izsák pedig 462-vel az ötödik, megelőzve a leggazdagabb települést, Kecskemétet. Izsákon a járművek átlagéletkora átlépte a 18-at, Kiskőrösön 16-ot, míg Soltvadkerten 17 éves az autópark átlagosan.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!