bács-kiskun

2021.11.30. 11:25

Felértékelődnek a támogatott agrárprogramok

A térség gazdaköreiben úgy vélik, nem térülnek meg a természet okozta veszteségek.

Miklay Jenő

A gazdálkodók szerint a jelenlegi felvásárlási árak mellett nem mindenhol térül meg az öntözéssel járó többletköltség

Forrás: shutterstock.com

A tartósan kedvezőtlen időjárási körülmények, a költségek elrugaszkodása miatt vélhetően felértékelődnek a mezőgazdálkodásban a központilag támogatott termelő rendszerek. Kiváltképpen a többnyire gyenge termőhelyi adottságokkal rendelkező Homokhátságon.

Az idei év kedvezőtlen mezőgazdasági eredményei valószínűleg sok gazdálkodót késztet az agrár-környezetgazdálkodási (AKG) vagy a biogazdálkodási programokba való bekapcsolódásra. Állításunk alátámasztására főleg a kukorica betakarítás eredményeit hozhatjuk fel. Az aszály következtében még Bács-Kiskun megye jó minőségű szántóin is ráfizetéses. Kalocsa környékéről vett példa szerint, a néhol hektáronkénti 1,5-2 tonna hozamok messze nem fedezik a költségeket.

A térség gazdaköreiben úgy vélik, a természet okozta veszteségek akkor sem térülnek meg, ha tartósan maradnának a jelenlegi felvásárlási árak, amire ráadásul semmi garancia nincs.

Mondhatjuk, Duna-Tisza köze nagyobb részén a kukorica termés a jelenlegi, a korábbi évekhez képest magas 80 ezer forint tonnánkénti áron sem hozza a hektáronkénti 250-300 forint költséget.

Hajdú Antal kecskeméti agrár-szaktanácsadó szerint az időjárási kockázatok, az egekig emelkedett segédanyag árak, a technológiai fejlesztésekre felvett hitelek visszafizetése, a minimálbérek növelése együttesen igen nehéz helyzetbe hozza a gazdálkodókat. Ezzel egyezik Pesti Gábor, a nagykőrösi gazdakör elnökének véleménye is.

– A növénytermesztők még többnyire rendelkeznek tartalékokkal, viszont az állattenyésztőknél súlyosabb problémák adódtak. A takarmány árakat és a többi költségüket már nem fedezik a felvásárlási árak legyen szó tejről, vagy húsról. A homokhátsági térségre tekintve úgy látom, a jó termőhelyi adottságú, öntözéses, korszerű technológiával művelt szántókon talán hosszabb távon gazdaságos lehet a növénytermesztés. A náluk elmaradottabb területeken, az alacsonyabb szakmai színvonalon működő gazdaságoknak nemigen marad más kiút, mint az AKG vagy a biogazdálkodás. Ezekkel a módszerekkel, a szigorúbb környezetvédelmi feltételek betartása mellett az átlaghoz képest szerényebb hozamokra számíthatnak ugyan, azonban a központi támogatás által a megélhetésük biztonságosabbá válását remélhetik – mondta a gazdakör elnöke.

Borítóképünk illusztráció.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!