mezőgazdaság

2021.11.16. 13:57

800 millió forintból újulhatnak meg a Bács-Kiskun megyei tanyás ingatlanok

Többségben a Bács-Kiskun megyeiek nyertek forrást a 2021. évi tanyafejlesztési program keretösszegéből.

Miklay Jenő

Eszközök beszerzésére is pályázhatnak a gazdák

Forrás: Illusztráció

Az agrártárca 858 millió forint forrással nyitotta meg az idei tanyafejlesztési pályázaton összesen elnyerhető támogatást. Időközben kiderült, hogy erre a pénzre az előző évekhez képest lényegesen többen pályáznak a tanyákról. Ezért a szaktárca 1,9 milliárd forintra emelte a keretösszeget, amelyre csaknem 680 tanyatulajdonos pályázott sikeresen. Közülük a legtöbben Bács-Kiskun megyében élnek. Ebben a térségben 63 településről 285 pályázónak jutott fejlesztési forrás, többnyire az elérhető legmagasabb összeg, 3 millió forint.

Összesen mintegy 800 millió forint jutott ily módon a megyében lévő tanyás ingatlanok fejlesztésére,

vagyis a teljes keretösszeg több mint 40 százaléka. A megyéből a legtöbb pályázó a kecskeméti tanyákon él, onnan összesen 31-en jutottak most támogatáshoz. Kiskunmajsán 27, Kiskunfélegyházán 25, Kiskőrösön 21, Fülöpjakabon 10, Dél-Pest megye 8 településén pedig 8 nyertes láthat hozzá most központi segítséggel tanyája modernizálásához.

Az idei tanyafejlesztési program szintén a városi környezethez való felzárkózást segíti. A tanyasi gazdálkodás megújításával csökkenhetnek a kinti életmód hátrányai. Egyebek között lakóépület felújítására, gazdálkodást segítő gépek, eszközök fejlesztésére, beszerzésére, állatállomány kialakítására, bővítésére és feldolgozókapacitások kiépítésére költhetnek a tanyatulajdonosok.

Nagy István agrárminiszter a legutóbbi pályázati eredmények értékelésekor elmondta: a tanyafejlesztési program alapítása óta 9 alkalommal pályázhattak a tanyavilágban élők. Eddig közel 3500-an nyertek összesen 13,1 milliárd forint támogatást. Teljes egészében nemzeti forrásból. Egyre nő az igény e forrásra, s ez azt jelenti, hogy az utóbbi időben felértékelődött a tanyasi életmód, amely modern gazdálkodással forrása lehet a megélhetésnek.

Eszközök beszerzésére is pályázhatnak a gazdák
Fotó: Illusztráció

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!