bács-kiskun

2021.09.25. 15:25

Szakhatósági ellenőrzésre számíthatnak a szamócapalántákat árusítók

Akik szabálytalanul értékesítik a szaporítóanyagokat, akár 5 millió forint bírságot is fizethetnek.

Miklay Jenő

Fókuszba kerültek a szamócapalánták

Forrás: MW-archív

Fotó: Török János

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) szakemberei szerint egyre többen feledkeznek meg arról, hogy a szamócapalánták forgalmazására is vonatkoznak azok a jogszabályok, mint a többi gyümölcsfajra. A fás gyümölcsfélékhez hasonlóan a szamócapalánták előállítását és forgalmazását is csak a növénytermesztési hatóság által regisztrált, engedéllyel rendelkezők végezhetik.

A szakhatóság szerint, az illegális szaporítók, és azok növényeit felhasználó kertészek veszélyeztetik a nemesítés folyamatát. Ez a tudományos munka lelassulhat a piacra kerülő sok illegális palánta miatt és előfordulhat, hogy idővel a termesztők nem jutnak hozzá az új nemesítésekhez. Azzal sok szamócás gazdaság fejlődése is leállhat.

Réger Béláné évtizedek óta foglalkozik szamócatermesztéssel. Szerinte a piacon maradásnak fő feltétele a korszerű fajták.

– Kezdettől fogva arra törekedtünk, hogy lehetőleg ellenőrzött, egészséges szaporítóanyaggal újítsuk meg évről évre a szamócaföldünket. Csakis ezzel az alapfeltétellel lehetséges minőségi termesztést folytatni.

Szedett-vedett szaporítóanyaggal képtelenség alkalmazkodni az időjárási körülményekhez, a fogyasztók igényeihez.

Ahogyan a kertészek többsége ragaszkodik a vírusmentes új nemesítésekhez a gyümölcsfák esetében, épp olyan fontos az igényesség a szamócánál is. Időszerű lenne szigorúbb számonkérést bevezetni a palántaforgalmazás terén – mondta el véleményét a nagykőrösi őstermelő.

Közleménye szerint a Nébih a kormányhivatalok szaporítóanyag-felügyelői hálózatával együttműködve újabban különös figyelmet fordít a szaporítóanyag-előállítás jogszerűségének betartatására. Ez azt is jelenti, hogy az internetes közösségi oldalakon, egyéb felületeken vagy másutt hirdető szamócapalánta-forgalmazókat ellenőrzik, a jogszabályi előírásokat be nem tartókkal szemben pedig hatósági eljárást indítanak.

Fókuszba kerültek a szamócapalánták
Fotó: MW-archív

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!