bács-kiskun

2021.07.09. 06:55

Jó lesz az idei dinnyetermés

A boltokban a napokban 500 forint körül alakult a sárgadinnye kilójának az ára. Ennek egy része import. Lassan a hazai gyümölcs kiszorítja az importot. Az idén jó termés várható, erről számolt be hírportálunknak a Dunavecsén sárgadinnyét termelő Roszik Tamás.

Barta Zsolt

Tavalyhoz képest közel három hetet csúszott a sárgadinnye érése

Forrás: MW / illusztráció

„Békés megye elindult. Hozzájuk Tolna és Fe­jér, valamint Baranya a napokban csatlakozik. Július végével a Jászság és Heves területek nagyja, augusztusban pedig majd Szabolcs és a Hajdúság. Egy hét és ellepik a magyar dinnyék a boltokat, utcafrontokat” – ez olvasható a Magyar Dinnyetermelők Egyesületének közösségi felületén.

Mit szól ehhez a szervezet alelnöke, Roszik Tamás dunavecsei termelő? – erről kérdeztük.

A gazda azt nyilatkozta hírportálunknak, hogy az idén jó dinnyetermés várható. A sárgadinnye már két hete a piacon van, jelentősebb hazai szállítás ezután várható a nagyobb bevásárlóközpontokba. Mint mondta, az áprilisi hideg miatt tavalyhoz képest közel három hetet csúszott a sárga színű csemege érése. Az árak ugyan most még magasak, de ezek csökkenhetnek.

Jelenleg a nagybani átvételi ár úgy 350–400 forint körül mozog kilónként. Eddig kevés volt a magyar mennyiség, mivel a fóliaházakban kevés termett, azonban lesz elegendő mennyiség.

Tavaly viszonylag kevesebb termett, ezért most több palántát ültettek. Mint mondta, ha az időjárás kegyes, és többet tudnak betakarítani a területekről, akkor értelemszerűen alacsonyabb lesz az ár. A hazai láncok most kezdtek a hazai termék iránt érdeklődni. Az árak ma még ingadoznak, nem olyan kiszámíthatóak, mint például a kenyér vagy akár a bor esetében.

A fogyasztás egyre inkább a zöld húsú gyümölcs felé mozdul el, mert magasabb a cukortartalma, kevésbé löttyed meg, sokkal tovább áll el, mint a hagyományos sárga fajta. Igaz, nehezebb megtermelni, mint a klasszikus sárga­dinnyét.

A jelenlegi meleg jó az érés szempontjából, de csak annak, aki tud öntözni.

Roszik Tamás elmondta, hogy egy héten belül nagyon nagy mennyiségben indul el a görögdinnye-szállítás. Bár bent van még az import, ezt hamarosan kiszorítja a hazai gyümölcs, amelynek jelentős része Békés­ben terem. A külföldi termés viszont sem árban, sem minőségben nem rúg labdába a hazaival szemben – hangsúlyozta a Magyar Dinnyetermelők Egyesületének alelnöke.

Hogy meddig érdemes dinnyét fogyasztani? A néphagyomány szerint Lőrinc napja után már nem. A termelő szerint ez az állítás már nem állja meg a helyét. Ma már másak a dinnyefajták, ők például másfél hetente ültetnek, így folyamatosan érik a gyümölcsük.

Hogy népszerű-e dinnyézni idehaza? Sajnos nem – állítja Roszik Tamás. Egyre kevesebb a használható munkaerő, az időjárás sokszor kiszámíthatatlan, a művelési árakat nem követik a felvásárlási árak. Van olyan év, amikor jó nyereséggel zár a termelő, de olyan is akad, amikor veszteséggel. Az határozza meg a termelési kedvet, hogy ki az, aki ilyen környezetben is hajlandó dolgozni.

Tavalyhoz képest közel három hetet csúszott a sárgadinnye érése
Fotó: MW / illusztráció

Jelentős termőterületeink vannak

A hazai felmérések szerint több mint 500 hektáron termesztenek sárgadinnyét Magyarországon. Általában 20 ezer tonna sárga, míg görögdinnyéből 200 ezer tonna is megterem itthon. A hazai sárgadinnyeszezon az első fagyig tart, azaz októberig. A sárgadinnye-termőterületeknek körülbelül az egyharmada Bács-Kiskun megyében található. A megyében Duna­vecse határában művelik az egyik legnagyobb ültetvényt, ahol Roszik Tamás a gyümölcsöt közel 60 hektáron termeszti.

A dinnye hazánkban mindig is a 10 – gazdaságilag is – legjelentősebb zöldség-gyümölcs termék közé tartozott. Jelenleg Magyarország az 5. legjelentősebb európai görögdinnye-termelő ország – Spanyolország, Olaszország, Görögország és Románia után –, a maga közel 4000 hektár görög- és 500 hektár sárgadinnyéjével. Idehaza öt jelentős görögdinnye-termelő területet (szabolcs–hajdúsági, békési, Tolna–Fejér, heves–jászsági, baranyai), egy nagy sárgadinnyés körzetet (Bács-Kiskun megyei), illetve úgynevezett szórványterületeket tartanak számon.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!