duna–tisza köze

2021.07.24. 17:32

A gyümölcs fajtájától is függött a termés

A cseresznye és meggy szüreti eredményei igazolták a termesztők tavaszi becsléseit. A homokhátság kertészeteiben e két gyümölcsből a sokéves átlagnál összességében kevesebbet hagytak a fákon.

Miklay Jenő

Fiatal kántorjánosi meggyültetvény. A termesztők kedvelik azért, mert viszonylag korán és más fajtákhoz képest biztonságosabban terem

– Nyolcfajta cseresznyét termesztünk azért, hogy a szüreti munkák megterhelését időben egyenletesebben tudjuk elosztani. A hozamok igen változóak. A koraiak, mint például a vera, a sándor, 40–50 százalékos termést adtak. A késeiek fáin, egyebek közt az aidán, a pauluson, katalinon annál kevesebb gyümölcs akadt. Az utóbbin most, a szüret idején is mutatkozott a fagyhatás, és valószínűleg a július elejei hőségben is szenvedtek a növények, mert erősen hullajtották a szemeket – számolt be tapasztalatairól Füle Zoltán gyümölcskertész.

A nagykőrösi családi gazdaságban július közepére befejezték az érdi bőtermő meggy szedését is. – Első ránézésre teljes termést mutattak a fák, de valójában az érdinél is volt veszteség, körülbelül 80 százalékos a hozam. Az újfehértói fürtös 70–80 százalékkal teljesített nálunk, de alighanem a hőség miatt már korán, szár nélkül adták magukat a szemek. A termesztők tapasztalata szerint a meggy és a cseresznye piaci forgalma korántsem annyira mozgalmas, mint amire a jelenlegi szűkös termés idején számítani lehet.

– E két gyümölcsből jelenleg kevés megy exportra, főleg a belföldi felvásárlás a jellemző.

Tőlünk az egyik helyi hűtőház vásárolta fel a gyümölcsöt. A szárral szedett étkezési meggyet 330-340 forintért tudjuk eladni kilónként, az ipari minőségű szemek felvásárlási ára 170 forint körül alakult eddig – mondta el Füle Zoltán.

Fiatal kántorjánosi meggyültetvény. A termesztők kedvelik azért, mert viszonylag korán és más fajtákhoz képest biztonságosabban terem

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!