bács-kiskun

2021.05.09. 15:25

Szinte minden műtrágyának jelentősen emelkedett az ára

Lényegében minden műtrágya jelentősen drágult néhány hónap alatt. A termesztők emiatt jelentős többletköltséggel számolnak, hiszen a különböző tápanyagok nélkülözhetetlenek a termesztéshez.

Miklay Jenő

Szerencsésnek mondhatják magukat a műtrágyát előre készletező gazdák, nem kevés pénz maradhatott a zsebükben

Forrás: MW/archív

Szerencsésnek mondhatják magukat a műtrágyát előre készletező gazdák. Nem kevés pénz maradhatott a zsebükben, ha valamikor tavaly bevásárolták a tápanyagokat. Az idén január elejei árszinthez képest ugyanis mintegy 40 százalékkal drágultak a nitrogénalapú műtrágyák. Például a 27 százalék nitrogént tartalmazó mészammonsalétrom, közismert nevén a pétisó ára a tonnánkénti 48–50 ezer forintról 80–85 ezer forintra ugrott fel. A többnyire foszfort hordozó műtrágyák ez idő tájt nagyjából 50 százalékkal kerülnek többe. A kalcium-ammónium-nitrát ára egy év alatt 43 százalékkal ment feljebb.

A három segédanyag csak kiragadott példák, ugyanis lényegében minden műtrágya jelentősen drágult néhány hónap alatt.

A termesztők emiatt jelentős többletköltséggel számolnak, hiszen a különböző tápanyagok a nélkülözhetetlenek a termesztéshez, ki-ki kénytelen a magas árakat megfizetni, értük.

A gyártó cégek magyarázatai szerint a drágulás fő oka az, hogy az energiaköltségek egy év alatt több mint kétszeresére emelkedtek, ami erősen kihatott a műtrágyaiparra. Rátett a bajokra még néhány lapáttal a járvány is, a szállítások akadozása, határzár és járat kimaradások miatt. Másrészt emlegetik ez ügyben Kínát is, mint a foszfor műtrágyák egyik legnagyobb termelőjét. A járvány állítólag Kínában akadályozta leginkább a kiszállításokat, ezért az onnan beszerző országokban hiányzik most a kellő mennyiségű műtrágya. Ugyancsak indoklásul említik az amerikai földrész nagyobb országait, ahol a termőterületek bővülésével nagy felvevő piacok jöttek létre.

A hazai mezőgazdasági termelők azonban inkább üzleti számításokat vélnek a drágulás mögött.

– Szerintünk a napjainkra meglehetősen magas terményfelvásárlási árak késztették a mezőgazdasági segédanyagokat gyártókat az áremelésekre – mondta Pesti Gábor, a nagykőrösi gazdakör elnöke. – Gondolják azt, hogy a tavalyinál jóval magasabb terményárak lehetővé teszik a gazdáknak, hogy különösebb probléma nélkül kifizessék a megdrágult műtrágyákat. Szinte biztosra vesszük, ha valamikor majd leesnek a terményárak, a segédanyagok ára is csökken. Sajnos, a hazai termesztők többségénél jelenleg nem kompenzálja árbevétel-növekedés a gazdabolti drágulást, ugyanis nincs semmilyen bevételük, mert nincs árualapjuk. Talán néhány nagygazdaság tudott betárolni tavaly, a gazdák nagy többségben már ősszel eladták terményeiket. Például a kukoricát sokan 43 ezer forint körüli tonnánkénti áron. Akik korán, alacsony áron szerződtek az értékesítésre, hiába észlelték később a kedvezőbb piaci ármozgásokat, a nagyon kemény kötbérezési szankciók miatt már nem tudtak kibújni a szerződések alól. Ezért most csak ábrándozhatnak az ótermésű búza vagy kukorica jelenlegi tonnánkénti 75 ezer vagy a napraforgó közel 200 ezer forintos felvásárlási áráról. Kevesen tudnak piacozni és ez látható a csekély belföldi termény mozgásokon.

Szerencsésnek mondhatják magukat a műtrágyát előre készletező gazdák, nem kevés pénz maradhatott a zsebükben
Fotó: MW/archív

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!