kecskemét / galériával

2021.04.07. 14:00

Koncerteknek is helyet adhat majd a Széchenyi sétányi miniszínpad

Közel 200 millió forintból megújul Kecskeméten a Széchenyi sétányon a fiókkönyvtár melletti tér, ahol egy kis színpad és egy műfüves játszótér is épül.

Hraskó István

Fotó: BUS CSABA

Szinte napra pontosan két évvel ezelőtt lakossági fórumot hívtak össze a széchenyivárosi önkormányzati képviselők, hogy ismertessék a Széchenyi sétányon található közösségi ház és fiókkönyvtár, valamint az épület melletti tér, park tervezett felújításának részleteit, kikérve a lakók véleményét, ötleteit is. Szerdán pedig a Kecskeméti Városüzemeltetési Kft., a felújítást célzó pályázat kedvezményezettje átadta a munkaterületet a közbeszerzési eljárás során nyertes kivitelezőnek, a Mega-Sped Kft.-nek. Az egyeztetésen ott volt Engert Jakabné alpolgármester és Salacz László országgyűlési képviselő is.

Már 2019-ben elhangzott, hogy a lesüllyesztett térrész közepén (ami hajdan kis medence volt) egy-két lépcsőfokkal kiemelnének egy színpadszerű részt, amely kisebb műsoroknak, koncerteknek adhat helyet. Ebből a tervből valóság lesz, a miniszínpad körül két sorban, fa ülőfalat alakítanak ki. Engert Jakabné kérdésünkre el is mondta: szeretnék, ha a tér élettel telne meg, és helyi amatőr zenekarok, színjátszókörök itt lépnének fel.

A tér közepén műfüves játszótér épül, gumi félgömbbel és süllyesztett trambulin eszközökkel. A tér gyalogos járófelületei és az aszfaltos felületei is megújulnak, térkő burkolatot kapnak, új zöld szigetek kialakításával megtörik a felesleges burkolatokat, azaz több lesz a zöld. A közösségi ház előterét három, körpaddal kerített lombos fa jelöli majd ki. Új padokat, kukákat helyeznek majd ki, sőt sakkasztalokat is, és új ivókutat is létesítenek. A tér határán lévő árkádsor tartószerkezetét átfestik, az alatta lévő terméskő burkolat egy részét műfűre cserélik, és itt is lesz egy-egy fészekhinta és hintaágy. A téren néhány díszfát is elültetnek, és alacsonyabb növekedésű és talajtakaró fajtákkal megújul a cserjeállománya is.

Az alpolgármester emlékeztetett, hogy az uniós finanszírozású CLLD pályázaton a város forrást nyert a széchenyivárosi és a hunyadivárosi közösségi ház felújítására is, a Széchenyi sétányon pedig ehhez kapcsolódva lehetőség nyílik a tér megszépítésére is. Mint mondta, nagy öröm, hogy a másfél-két éves előkészítés, tervezés után – melybe a lakókat is bevonták –, megindulhat a munka, és

reméli, hogy a járványhelyzet már lehetővé teszi, hogy ősszel nagyobb ünnepség keretében adják át a megújult teret.

A Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP)-os pályázaton a 117,4 millió forintot a Városüzemeltetési Kft. nyerte el; ügyvezetőjétől, Boros Gábortól megtudtuk, hogy ezt önkormányzati forrással kiegészítve közel 200 millió forint áll rendelkezésre a tér megújítására, 6 ezer négyzetméteren. Hangsúlyozta, a városban először itt fogják megoldani a növények csepegtető öntözését az összegyűjtött csapadékvízzel.

Salacz László pedig arról beszélt, hogy a Széchenyiváros az egyik nyertese lehet a 2022-re áthúzódó fejlesztési folyamatnak, hiszen megújulnak a köznevelési intézmények, és a régebben Szarvas térnek nevezett tér – melyet szavai szerint az idő vasfoga eléggé megdolgozott és méltatlan körülmények közé került – is elnyerheti méltó rangját és központi szerepet tölthet be a környékbéliek életében.

A közösségi ház jövőre lehet kész

A tér mellett ősszel elkezdődhet a közösségi ház felújítása is, jövőre ez is kész lehet – tudtuk meg Engert Jakabnétól. Az alpolgármester kiemelte, a Széchenyivárosnak szüksége van egy olyan többgenerációs zárt közösségi térre, mely alkalmas programok és akár családi rendezvények lebonyolítására is, és ahol a városrész civil szervezeteinek, nyugdíjas klubjainak tagjai rendszeresen tudnak találkozni. A felújítás a könyvtár épületrészét is érinti, az épület kívül-belül teljesen megújul, kicserélik a nyílászárókat és a külső-belső burkolatot. A közösségi házban a tervek szerint a minimum 80 négyzetméteres nagy közösségi helyiség mellett két 20-20 négyzetméteres kisebb teret is kialakítanának. Az épület akadálymentesített lesz és beépítenek egy liftet. Az épület régen pártirodának otthont adó részét a református egyház fogja üzemeltetni, de az alpolgármester hangsúlyozta: az egész tér és épület egységes arculat mentén készül el.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!