bács-kiskun

2021.02.11. 11:02

Több lakás épült, de csökken az építési kedv

Tavaly szeptember végéig Bács-Kiskun megyében 1,6-szeresére (országosan 25 százalékkal) nőtt az épített lakások száma az előző év azonos időszakihoz képest – írta a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legfrissebb beszámolójában.

Barta Zsolt

Jóval kevesebb építési engedélyt adtak ki

Forrás: Illusztráció

Fotó: MW-archívum

A megyében 757 lakást vettek használatba, amelyek közel hattizede a megyeszékhelyen épült. Minden településtípus esetében több lakást adtak át az egy évvel korábbinál, a megyei szintű növekedéshez a megyeszékhelyen kivitelezettek bővülése járult hozzá leginkább.

A statisztikai hivatal által közölt adatok szerint az új lakások több mint héttizedét a családok, a többit pedig vállalkozások építették. A számokból kiderül, hogy a lakások közel kétharmada családi ház volt, a többit pedig többlakásos társasházban alakították ki. Ennek is köszönhetően átlagos alapterületük (100 négyzetméter) meghaladta az országos, 96 négyzetméteres szintet. Az otthonok fele négy vagy annál több szobával készült el – teszi hozzá a jelentés.

Az országos tendenciával párhuzamosan Bács-Kiskun megyében is csökkent a lakásépítési kedv. A 2020-as év I–III. negyedévében kiadott lakásépítési engedélyek és egyszerű bejelentések alapján építendő lakások száma 519 volt, ez közel negyven százalékkal kevesebb, mint az egy évvel korábbi időszakban. Idehaza a megyeszékhelyeken adták el az új lakások közel egyharmadát, átlagosan 448 ezer forintos négyzetméterenkénti áron. A jelentősebb újlakás-piaccal rendelkező Kecskeméten 476 ezer, Szombathelyen 424 ezer, Debrecenben 528 ezer forintba került a lakások négyzetmétere – részletezi a statisztikai hivatal. A Balaton környéki települések árszintje azonban meghaladta a nagyobb vidéki városokét: négyzetméterenként 619 ezer forint volt az új lakások ára, Siófokon pedig 627 ezer forintba került négyzetméterenként egy új ingatlan.

A tavaly átadott új lakások árát nagyrészt több hónappal, esetleg egy évvel korábban létrejött szerződésekben rögzítették. Emiatt az újlakás-piaci árszínvonal elmarad az adott időszakra jellemző kínálati árakétól – írta a KSH.

Jóval kevesebb építési engedélyt adtak ki
Fotó: MW-archívum / Illusztráció

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!