nagykőrös

2021.01.19. 11:36

Nehezebb lesz műtrágyát venni

Február 1-jétől a mezőgazdasági termelők tevékenységük igazolásával vásárolhatnak ammónium-nitrátot. A szántóföldi és kertészeti növénytermesztésben használt műtrágya forgalmazását az eddiginél szigorúbb ellenőrzés alá veti az Európai Unió egyik újabb rendelkezése.

Miklay Jenő

Forrás: shutterstock.com

A jogszabály alapvetően a robbanóanyag-prekurzorok­hoz való lakossági hozzáférést szabályozza. Azokra a vegyi anyagokra vonatkozik, amelyek törvényes célokra felhasználhatók, de vissza lehet élni velük, például házilag robbanóanyagok előállításához.

Ilyen megfontolásból került a kilenc vegyi anyagot tartalmazó listára az ammónium-nitrát is. Ez a vegyület mindenféle manipuláció nélkül, önmagában is veszélyes. Ismeretes az idén, augusztus 4-én Bejrútban történt műtrágyarobbanás. A történelemben közel félszáz esetben jegyeztek fel ammónium-nitrát robbanást, köztük a legsúlyosabbat 1947-ből, amikor a texasi Galveston Bay városában, 581 halálos áldozattal, 2 ezer tonna ammónium-nitrát repítette levegőbe a kikötőt, ahol a műtrágyával rakott hajó horgonyzott.

Február 1-jétől, amikor hatályba lép hazánkban a robbanóanyag-prekurzorok forgalmazásáról és felhasználásáról szóló módosított rendelet, ammónium-nitrát vásárlásakor leinformálják a vevőt a gazdaboltokban. Ugyanígy a pétisó, valamint minden olyan műtrágya vásárlásakor is, amelyek

16 százalék vagy annál több nitrogént tartalmaznak.

A pétisó egyébként a mezőgazdasági felhasználásban nem veszélyes, közömbösítették, a benne lévő kalcium és magnézium miatt nem robbanhat – mondják a szakemberek.

Egy nagykőrösi, mezőgazdasági segédanyagokat értékesítő cég vezetője, Pesti Gábor azt mondta, a mezőgazdasági vegyi anyagok kezelését ezelőtt is szabályozták, a katasztrófavédelem ellenőrzésével. Az új rendelkezés elsősorban a többletadminisztrációban jelenthet majd náluk újdonságot.

– A konkrét utasítások tudomásom szerint még nem jelentek meg. Várhatóan úgy kell eljárni a műtrágyák értékesítésekor, hogy a vásárlónak egy nyilatkozatot kell kitöltenie és leadnia az eladónak, továbbá igazolnia kell, hogy mezőgazdasági tevékenységet folytat, őstermelő, egyéni vállalkozó, vagy gazdálkodó szervezet. Ezek hiányában a kereskedésben nem szolgálhatók ki, és nem birtokolhatnak a szabályozásban szereplő műtrágyát és műtrágya-alapanyagot. Úgy gondolom, ha a gazdaboltoknak kényelmetlen lesz az adminisztráció, akkor inkább valamilyen más, ellenőrzés alá nem vont nitrogén tartalmú műtrágyákat tartanak – mondta a szakember.

Gazdabolti információink szerint a beszállítók jelezték a kereskedelemnek: leszállítják 15 százalékra a pétisó nitrogéntartalmát, azzal ez a tápanyaghordozó kiesik a szigorúan ellenőrzött műtrágyák közül.

Borítóképünk illusztráció.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!