térségfejlesztés

2020.09.17. 16:52

A munkaerőpiacot fejleszti a járási együttműködés

A bácsalmási, kiskunhalasi és jánoshalmi Járások foglalkoztatási együttműködését biztosító program aktuális helyzetét mutatták be szerdán a jánoshalmi Korzó Étteremben a térség jelenlévő polgármestereinek és munkáltatóinak.

Mester-Horváth Nikolett

Fotó: Pozsgai Ákos

A Terület- és Településfejlesztési Operatív Program keretében 800 millió forintos támogatással megvalósuló együttműködés a három járás foglalkoztatási és képzési összefogását tűzte ki célul. – A 2018 tavaszán indult program összköltségének túlnyomó részét olyan tevékenységekre fordítjuk, amik közvetlen segítik a munkaerő-piaci fejlesztést, hisz a térségben a munkaerőhiány a legnagyobb probléma – mondta Németh Balázs, Bácsalmás polgármestere a projekt bemutatásakor.

A projekt megvalósítói a Bácsalmás Város Önkormányzata, mint konzorciumvezető, valamint a Bács Kiskun Megyei Kormányhivatal, a Bács-Kiskun Megyei Területfejlesztési Nonprofit Kft. illetve a Szenyorita Közhasznú Egyesület, mint konzorciumi tagok. – A bácsalmási önkormányzat feladata a három járás huszonnégy települését érintő helyzetelemzésének elkészítése és a járások foglalkoztatási stratégiájának megalkotása volt. A megyei kormányhivatal többek között a munkaerőpiaci igényfelméréseket végzi, bértámogatásokat nyújt, míg a Területfejlesztési Kft. egyebek mellett vállalkozói megbeszéléseket bonyolít le. A Szenyorita pedig a célcsoportok felkutatását segíti, valamint a képzésbe és a foglalkoztatásba bevont szereplők munkaerő-piaci mentorálását, programban tartását végzi – részletezte a feladatokat Németh Balázs.

Hangsúlyozta továbbá, hogy idén augusztus végéig már több száz embert vontak be a munkaerő-piaci programba.

Az együttműködés szükségességét mutatja, hogy például a jánoshalmi járásban még mindig magas a munkanélküliek száma. Mészáros Pongrác a Jánoshalmi Járási Hivatal képviselője beszámolójában elmondta, hogy a járásuk 7,2%-os munkanélküliségi rátája a legmagasabb a megyében. Kiemelte egyúttal, hogy a program célcsoportjai közé tartoznak az alacsony iskolai végzettségűek és a tartós munkanélküliséggel veszélyeztetettek is, ami komoly lehetőséget teremt a munkanélküliségi ráta csökkentésére.

Fotó: Pozsgai Ákos

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!