zöldszüret

2020.07.31. 15:44

A Kunsági Borvidéken ezerháromszáz hektáron megtörtént a betakarítás

Megdöbbentő adathoz jutott szerkesztőségünk a napokban. A furmint az a szőlőfajta, amelytől leginkább szabadulnak a termelők. Font Sándor országgyűlési képviselő, az országgyűlés Mezőgazdasági Bizottságának elnöke juttatta el szerkesztőségünkhöz azt a dokumentumot, amely a végleges zöldszüreti adatokat tartalmazza. Ebből kiderül, hogy a legkevésbé kedvelt szőlőfajták között első helyen szerepel a furmint, a második a bianca, a harmadik a cserszegi fűszeres, a negyedik a kékfrankos, míg az ötödik a hárslevelű.

Barta Zsolt

Több mint 19 ezer hektáron nem érik be idén a szőlő a megyében

Forrás: PN

Ez az öt szőlőfajta összterülete 1593 hektár, és a végrehajtott zöldszüreti bejelentések 55 százalékát tartalmazzák. A bianca, a kékfrankos, és cserszegi fűszeres termelése jellemző a Kunsági borvidékre. Ugyanakkor a világhírű Tokaji Borvidék két vezető szőlőfajtája – a furmint és a hárslevelű – adja a Tokaji Aszú alapját. A megvalósított zöldszüreti bejelentés szerint a Kunsági Borvidéken 1294 hektáron szedték már le a szőlőt a gazdák, ez a termőterület 6,4 százalékát jelenti. Ha a borvidékek nagyságát és a zöldszüreti munka területét vetjük össze, akkor a szomszédos Csongrádi Borvidék vezet, ahol a terület 13,9 százalékán volt már szüret.

Ami megdöbbentő, hogy a második helyen a Tokaji Borvidék következik, itt ugyanis ez az érték 13,1 százalék. A harmadik helyen a Büki borvidék, míg a negyediken a Kunsági áll. A legkevésbé éltek a lehetőséggel az Etyek-Budai, a Neszmélyi és a Balatonboglári térségek szőlészei. Itt ugyanis egy százalék alatt van azon területek aránya, ahol már nem kell szüretelni.

Az országban összesen már 2894 hektáron éltek a gazdák azzal a lehetőséggel, hogy megszabaduljanak az éretlen terméstől. Ezt azt jelenti, hogy közel minden huszadik hektárról szüreteltek a termelők. Tavaly az érték 3532 hektár volt. Tavaly jobban járt, aki a zöldszüretet választotta, idén a pincészetek 70–100 forint között hirdettek felvásárlási árakat.

Több mint 19 ezer hektáron nem érik be idén a szőlő a megyében
Fotó: PN

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!