bács-kiskun

2020.06.17. 20:49

Idén hamarabb jelentek meg kártevők a földeken

Idén hamarabb jelentek meg kártevők és a kórokozók, mint a korábbi években – hívja fel rá a figyelmet a szakértő. Fontos, hogy a gazdák időben elkezdjék a védekezést a rovarok és a gombák ellen is, hiszen akár tonnákban mérhető kárt is szenvedhet a termény.

Hírös Agrária Kft.

696326560

Forrás: Hírös Agrárium Kft.

Fotó: vencavolrab

Aki kukoricát termeszt, az tisztában van vele, hogy a növényekre számos veszély leselkedik: a bagolylepkék, a kukoricamoly és a kukoricabogár a rovarkártevők közül csökkentik a termést. Idén a rovarok rajzása meglepően korán, már a kukorica címerezése előtt elindult. A rovarok által okozott kár mértéke évi 0,7-1,0 tonna átlagosan. Nem csupán a rovarok különböző alakjai, de a gombák is fenyegetést jelentenek a kukoricára. Mindegy ugyanis, hogy túl csapadékos vagy épp extrém száraz az időjárás: mindkét szélsőség kedvez valamelyik gombafaj felszaporodásának, főképp a megrágott, károsodott kukoricaszemekben. Ha pedig a kukoricában túl magas a gombatoxin értéke, az akár a termény eladását is megakadályozhatja! Éppen ezért a védekezést időben meg kell tenni hangsúlyozza Schwicker Imre növényvédő szakmérnök, telepvezető a Hírös Agrária Kft-től.

„A kártevők szaporodásának nyomon követésére léteznek különböző monitoring állomások. Aki gazdaként naprakészen szeretne tájékozódni az aktuális helyzetről, annak megéri ingyenesen regisztrálnia az Evalio Agrosystem rendszerbe. Itt találhat friss információkat a rovarok rajzásáról” hívta fel rá a figyelmünket a szakember.

Problémás lehet a napraforgó gondozása is, hiszen a növényt szár- és levélbetegségek, illetve később tányérbetegségek támadhatják meg. Ezek ellen gombaölő szereket vethetünk be. A permetezést a legtöbben összekötik a megtermékenyítést segítő bóros lombtrágyák, valamint a levéltetű elleni rovarölő szer kijuttatásával. A szezonnak ebben a szakaszában ez még hagyományos permetezővel is megoldható, nem kell hidas traktort alkalmazni, mint amikor a napraforgók már virágoznak.

Fotó: Hírös Agrária Kft.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!