LAKITELEK / galériával

2020.06.01. 11:22

Gyermekei is sokat segítenek Hencz Lajosnak a méhészkedésben

Mindössze három évvel ezelőtt kezdett méhészkedni Hencz Lajos, hét családdal. Azóta huszonötre nőtt a családok száma. A napokban pörgettek, amiben felesége és két gyermeke is részt vett.

Szentirmay Tamás

A pörgetéshez szükséges teljes felszereléssel érkezett a helyszínre Hencz Lajos két fiával, Lajcsival és Botival együtt. Ott már várta őket Varga István, aki segédkezni szokott a munkálatokban. Felesége Andrea később csatlakozott hozzájuk. Nem várt rossz hírrel fogadta Varga István Hencz Lajost, még pedig azzal, hogy egy család kirajzott a kaptárból, hivatalos nevén a méztéri fiókból.

A közeli juharfa tetején telepedtek le. Az első gondolata természetesen az volt, hogy be kell fogni a családot. Meg is próbálták, de átrepültek egy másik, magasan lévő ágra. Hencz Lajos úgy döntött, hogy akkor először befejezik a pörgetést, majd utána megnézik, hogy ott lesznek-e még a méhek. Sajnos erre nem került sor, mert elrepültek, és nem találták meg őket. A méhek befogása nem egyszerű feladat, olyan helyen sem, ahol csak egy fa van, de erdőben nagyon nehéz, el is maradt. Így a huszonöt családból csak huszonnégy maradt.

– Három évvel ezelőtt kezdtem el méhészkedni – meséli Hencz Lajos. – Nagyon megtetszett az, hogy csendes körülmények között, jó levegőn tudok dolgozni. Sokat tanultam Papp István munkatársamtól, de sok mindenre magamtól is rájöttem. Már a kezdetektől fogva vittem magammal a kér fiamat, Botit, aki akkor még nyolc éves volt és Lajcsikát, aki pedig hét. Szerencsére ők is megkedvelték a méhészkedést és sokat segítenek. Vettem is egy gyerek méhészruhát nekik, amit felváltva használnak. A mostani pörgetésen Lajcsika volt a segítségem. Szerencsére egyikük sem fél a méhektől, pedig már kaptak ők is jó néhány szúrást tőlük.

Az érkezés után Lajos kipakolta az utánfutón lévő felszereléseket, majd fiával együtt beöltöztek. Boti segített Lajcsikának felvenni a ruhát és a gumikesztyűt. Ezt követően Lajos előkészítette a füstölőt, amire azért van szükség, hogy a méhek megnyugodjanak, majd következett a keretek kiemelése a kaptárból. A méheket a fertőtlenítés miatt ecetes vizes lágy kefével lesöpörte a keretről, amit Lajcsi fia vitt a pörgetőhöz, amibe négy keret fér bele. A pörgetés után a száraz kereteket visszavitte a fészekbe.

Ez így elmondva túl egyszerűnek tűnik, de hosszadalmas és fárasztó munka a pörgetés. Lajcsika meg is jegyezte édesanyjának, hogy két problémája van. Az egyik, hogy fáj a lába, a másik, hogy nehezek a keretek, ami azt jelentette, hogy sok méz van benne. Persze azért vitte ugyan úgy, és még a pörgetésben is segített, aminek a szülei nagyon örültek. Szerencsére időben, még az eső előtt be tudták fejezni a munkát. Hencz Lajos szerint hetven, nyolcvan kiló akácmézet sikerült kipörgetni, amit Kecskeméten fog leadni.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!