bács-kiskun

2020.05.23. 20:00

Nem szorul rá hazánk az import zöldségekre

A Nemzeti Agrárkamara idei megállapítása szerint a hazai kertészetek képesek ellátni az országot zöldségfélével. A kereskedők megerősítik a hetipiacokon: mostanában csaknem kizárólag az itthoni zöldségfélékből áll a kínálat.

Miklay Jenő

A Központi Statisztikai Hivatal friss adatai szerint hazánkban több mint nyolcvanezer hektáron termesztenek zöldségféléket. Legnagyobb részt szántóföldön, 2400 hektáron pedig hajtatják a növényeket.

Az agrárium szakmai szervezetei kimutatták: az ekkora területről évente származó mintegy kétmillió tonna termény elegendő a honi ellátásra. Az agrárkamara azon dolgozik, hogy e jelentős zöldségtermesztői hátteret népszerűsítse a fogyasztók előtt. Ha ugyanis ki-ki a friss hazait vásárolja a piacokon, üzletekben, azzal komoly segítséget nyújt a magyar gazdák jobb boldogulásához.

Ez idő tájt a vásárcsarnokokban szemlélődve úgy tűnik, a hazai zöldségfélékből oly nagy a választék, hogy egyáltalán nem szorulunk rá olyan külhoni portékákra, amelyek nálunk is termeszthetők. – A kiskereskedelmi ellátáshoz igen jó szolgálatot tesz nekünk a kecskeméti nagybani piac. Onnan szerezzük be az áru döntő részét. Ami helyben hiányzik, az pótolható a Bács-Kiskun megyei termesztőktől. Napjainkban már igen széles választékban kaphatók a hazai termesztésű primőr zöldségek: paprika, paradicsom, retek, uborka, fejes saláta, zöldhagyma. A termesztett gombák pedig egész évben a fogyasztók rendelkezésére állnak. Úgy néz ki, az elkövetkező hónapokban sem lesz hiány a szezonális zöldségekből. A gyümölcsfélék esetében már nem ilyen kedvező a helyzet. Egyes fajok, mint például a kajszi, bizonyára hiányozni fognak, de arról sem a termesztők tehetnek, hanem az időjárás – hallottuk a nagykőrösi hetipiacon Koncz Gyuláné kereskedőtől.

Bács-Kiskun megye az ország egyik jelentős zöldségtermesztő vidéke. A teljes zöldségtermés 10–15 százalékát a megyei gazdák adják, sőt zöldségfajonként is kiemelkedő a térség teljesítménye. Egyebek közt a paradicsompaprika összes mennyiségének a felét, a zöldpaprika és a fejes saláta közel 25–30 százalékát Bács-Kiskun megye adja sokéves átlagban.

Hegyes erős paprika Kecelről. Az ottani kertészek extra minőséget produkálnak a hajtatásban
Fotó: Miklay Jenő

 

Ezek is érdekelhetik