Soltvadkert

2020.02.27. 15:48

Elkezdődtek a munkálatok a szőlőkben

Sok ültetvényben túl vannak a metszésen a Kiskunságban és talán fagytól sem kell már félni. Frittmann István soltvadkerti borásszal beszélgettünk.

Barta Zsolt

Frittmann István, soltvadkerti borász

Forrás: Petőfi Népe

A következő három hétben egy éjszakára, most szombat éjjelre jelez csak fagyot a meteorológia. Frittmann István soltvadkerti borász azt mondja, hogy a szőlők lassan éledeznek. Az 50 hektáros családi ültetvényt azonban minden évben – tartva a fagytól – betakarták, mivel az Alföldön a téli időjárás kiszámíthatatlan. Nyolc éve -20 Celsius-fokos szibériai hideg csapott le az országra, az idén viszont inkább a mediterránra jellemző hideg hónapok jelentették a telet, azaz nem viselték meg a szőlőket a kemény mínuszok.

Frittman István kérdésünkre válaszolva elmondta, hogy a rozék, a cserszegi fűszeres és az Irsai Olivér mellett az előbbiekhez hasonló pályát futhat be a kecskeméti nemesítésű generosa. – Sokan azt mondták korábban, hogy az egykor oly népszerű ezerjót fogja váltani, de erről szó sincs. A gyönyörű szín-, illathatások mellett kellemesen savas és bizonyos ásványi jelleg is érződik az italban. Ehhez hasonlót a borszerető a somlói juhfarknál érez – mondta Frittmann István borász.

Frittmann István, soltvadkerti borász
Fotó: Petőfi Népe

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!