BÁCS-KISKUN

2019.08.18. 20:00

Változtattak az őstermelők bevallásán

Elégedetlenek voltak az őstermelők, a szociális hozzájárulási adó (szocho) bevallásával és megfizetésével kapcsolatos idén bevezetett szabályozással.

Miklay Jenő

Forrás: shutterstock.com

A gazdálkodók bizonyították: e kötelezettség negyedévenkénti teljesítése körülményes és számos problémát okoz. A Nemzeti Agrárkamara eljárt a gazdák érdekében a szabályok könnyítéséért. A jogalkotók egyetértettek a kifogásokkal és változtattak a szocho szabályozásán. A módosított rendeletet júliusban hirdették ki.

Az elkövetkező időben az őstermelői szochót a személyi jövedelemadó és az arra vonatkozó előleg megfizetésével egyidejűleg évente kell megállapítani és megfizetniük. Az erre vonatkozó bevallást pedig a személyijövedelemadó-bevallásban kell feltüntetniük.

Más a helyzet az adóelőleg megállapítására kötelezett mezőgazdasági őstermelők és kistermelők esetében. Ők a szociális hozzájárulási adó előlegének összegét a negyedévet követő hónap 12. napjáig kötelesek megfizetni. Az előlegként megfizetett adót az önállóan, vagy a Nemzeti Adó- és Vámhivatal által összeállított személyijövedelemadó-bevallásban kell évente elszámolni. Az adóbevallás benyújtásának határidejéig meg kell fizetniük az esetleges elmaradást, vagy ha túlfizetésben vannak, rendelkezniük kell a különbözetről.

A módosított jogszabályt 2019. január 1-től visszamenőleg alkalmazzák, így azt várják tőle, hogy jelentős könnyítést eredményez majd az őstermelők adminisztrációjában.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!