Kecskemét

2019.08.23. 17:30

Közösen kell megoldást találni a mezőgazdaság kihívásaira

Globális és lokális kihívásokra keresték a választ és az agrártámogatásokról szóltak a XX. Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Fórum előadói pénteken a Hírös Város Turisztikai Központban.

Horváth Péter

Forrás: baon.hu

Fotó: Bús Csaba

Pénteken rendezték meg a 85. Hírös Hét fesztivál keretén belül a XX. Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Fórumot az Aranyhomok Kistérségfejlesztő Egyesület szervezésében és az Agrárminisztérium Vidékfejlesztésért Felelős Államtitkársága fővédnökségében Kecskeméten, a Hírös Város Turisztikai Központban. A jubileumi eseményen elhangzott köszöntők sorát Kis Miklós Zsolt vidékfejlesztési államtitkár, az esemény fővédnöke nyitotta meg.

Az államtitkár hangsúlyozta, hogy a rendezvény kiváló alkalmat teremt arra, hogy az agrárium szereplői megosszák egymással véleményformáló gondolataikat és itt értesüljenek a legfrissebb, ágazatot érintő információkról.

– Hazánk egyik fő gazdasági potenciálját az agrárium és az élelmiszergazdaság adja. A sikeres gazdasági növekedéshez a mezőgazdaság fejlesztése megkerülhetetlenül szükséges

– mondta Kis Miklós Zsolt és kiemelte, hogy a magyar gazdaság jól teljesít. A gazdasági fejlődésben nagy szerepe van a mezőgazdaságnak és az élelmiszergazdaságnak. A fejlődéshez jelentős források szükségesek, ehhez járult hozzá a Vidékfejlesztési Program 1300 milliárd forintja, valamint az összes hazai és uniós támogatási forma. Az államtitkár hangsúlyozta, hogy mindezek mellett számos kihívás előtt is áll a mezőgazdaság: a generációváltás, a klímaváltozás, a munkaerő kérdése megkerülhetetlen tényezők, melyekre közösen kell megoldásokat kidolgozni.

Salacz László országgyűlési képviselő köszöntőjében elmondta, hogy a kor kihívásai megkövetelik a termelés átalakítását, az adaptációt, hosszú távon pedig új és innovatív technológiák alkalmazását teszik szükségessé.

Bogasov István önkormányzati képviselő köszöntője után Kis Miklós Zsolt a Vidékfejlesztési Program aktualitásairól adott átfogó tájékoztatást. Az államtitkár elmondta, hogy a program eddigi csaknem öt éve alatt 74 pályázatot hirdettek meg 1500 milliárd forint forrásra, melyből 64 lezárult 1380 milliárd forint értékben és a 10 nyitott pályázat mellett idén ősszel és jövőre is meghirdetnek új pályázatokat. Összességében 187 ezer kérelmet támogattak.

Kis Miklós Zsolt vidékfejlesztési államtitkár, az esemény fővédnöke
Fotó: Bús Csaba / baon.hu

Hangsúlyt helyeztek az élelmiszeripari ágazat fejlesztésére, eddig 113 milliárd forint odaítéléséről született döntés, ami több mint 650 nyertes pályázatot jelent. A borászat 35 milliárd forint odaítéléséről döntött 550 kedvezményezett részére. A kertészeti fejlesztésekre több mint 4500 kérelem támogatásáról született döntés, ami 80 milliárd forint odaítélését jelenti. Több mint 120 milliárdot fordítottak az állattartó telepek korszerűsítésére és a fiatal gazdák indulását 15 milliárd forinttal támogatták a forrásból. Turisztikai fejlesztésre 31 milliárdot folyósítottak és kétezer önkormányzat fejlesztését támogatták 80 milliárd értékben.

Kis Miklós Zsolt szólt az új felhívásokról is. Elmondta, hogy 2,44 milliárd forint keret lesz a minőségrendszerekhez való csatlakozás támogatására, a promócióra 7,97 milliárd. Az agrár-környezetgazdálkodási pályázat megjelenése 2020 tavaszára várható, REL-beruházás idén ősszel nyílik 1,5 milliárd értékben. A termelői csoportok támogatása még idén várható hárommilliárdos keretösszegből.

Madari Örs, a Bács-Kiskun Megyei kormányhivatal Agrár- és Vidékfejlesztést Támogató Főosztályának vezetője a megyei támogatások helyzetképéről számolt be. A fórumon szó volt még a drónok alkalmazásáról a mezőgazdaságban, az agrármarketingről, a biomassza alapú gazdaságról, Jakabszállás fejlesztéseiről és a családi vállalkozás jó gyakorlatairól.

A megyénkben is sok támogatást biztosítottak

Kis Miklós Zsolt elmondta, hogy Bács-Kiskunban közel 20 ezer pályázati támogatást biztosítottak. Ez mintegy 124 milliárd forint összeget jelent, melyből csaknem 36 milliárdot kifizettek. Beruházási támogatást illetően 2050 kérelem érkezett, 58,4 milliárd lekötött és 12 milliárd kifizetett összegben.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!