Kecskemét

2019.01.31. 19:23

Korszakváltás történik a világban

A negyedik ipari forradalom olyan új kihívások elé állítja a vállalkozói társadalmat, amelyek megértéséhez új szemléletmódra van szükség. Olyan időszak következik, amely segítségével akár korszakokat is át lehet ugrani. Egyebek mellett erről is beszéltek azok a vendégek, akik a Bács-Kiskun Megyei Kereskedelmi és Iparkamara gazdasági évnyitójának az előadói voltak.

Barta Zsolt

Fotó: Bús Csaba

Az ország gazdasága tavaly csaknem 5 százalékkal növekedett. A megyében 7 százalékkal nőtt a cégek árbevétele. A 100 legnagyobb vállalat viszont 10 százalékkal növelte a bevételét. Mindezt Gaál József megyei kamarai elnök mondta. Szólt arról is, hogy jelenleg az Ipar 4.0 korszakába léptünk. Az országos kamara és a helyi kamarák a Modern Vállalkozások Programja keretében közel 10 ezer cégnek adtak tanácsot azzal kapcsolatban, hogyan lehetne a számítástechnikát bevonni a munkafolyamatok gyorsításába. Az elnök után Pomázi Gyula az Innovációs és Technológiai Minisztérium Iparági Stratégiákért és Szabályozásért Felelős helyettes államtitkára hazai gazdaság fejlődési lehetőségéről szólt. Mint mondta ma az Európai Unió gazdasága inkább egy ipari skanzenhez hasonlít, nem pedig a világgazdaság motorja. Fejlődése az USA-tól és Ázsiától lemarad. Magyarországnak ebben a helyzetben kell magát pozicionálnia. Egy olyan világot élünk, amikor jóval gyorsabb lehet a felzárkózás üteme, mint korábban. A kormány arra törekszik, hogy helyzetbe hozza a hazai vállalkozásokat.

Pleschinger Gyula, a Monetáris Tanács tagja az MNB gazdaságban játszott szabályozó szerepéről beszélt. Említette, hogy bár tavaly csaknem 5 százalékkal gyorsult a gazdaság, az idén és a következő két évben csökken a fejlődés üteme. Ez részben annak is köszönhető, hogy az uniós országokban is lassulnak a helyi gazdaságok motorjai.

- Egy mai korszerű Iphone telefon 120 milliószor tud többet, mint az a számítógép, amely segítségével éppen félévszázada az amerikai űrhajósok leszálltak a Holdon. Ilyen jelentős fejlődés történt a számítástechnika területén. Erről Parragh László a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara országos elnöke mondta a kamarai rendezvényen. Egy új fejlődési időszak elején állunk. Ebbe úgy lehet átlépni, hogy közben korszakokat lehet kihagyni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!