Kalocsa

2018.10.30. 11:30

Szabálytalanságokat állapított meg az ÁSZ a kalocsai vagyonhasznosító cégnél

A Kalocsai Vagyonhasznosítási és Könyvvezető Kft. vagyongazdálkodása nem volt átlátható a 2013 és 2016 közötti időszakban, sőt, a működését megalapozó belső szabályzatok „nem feleltek meg a jogszabályi előírásoknak” – állapította meg az Állami Számvevőszék vizsgálata.

Gábor János

Az önkormányzati cégnek 30 napja van arra, hogy bemutassák az intézkedési tervet

Forrás: Petőfi Népe

Fotó: Gábor János

Vizsgálatot végzett az Állami Számvevőszék (ÁSZ) a Kalocsai Vagyonhasznosítási és Könyvvezető Kft.-nél.

„A társaság működésének szabályozottsága, valamint vagyongazdálkodása nem volt szabályszerű, a közvagyonnal való felelős gazdálkodás nem volt biztosított”, állapította meg az Állami Számvevőszék a százszázalékos önkormányzati tulajdonban lévő Kalocsai Vagyonhasznosítási és Könyvvezető Kft.-ről. A 2013–16 közötti időszakot ellenőrző vizsgálat eredményeit sajtóközleményben összegezték: a cég vagyongazdálkodása nem volt átlátható, sőt, a működését megalapozó belső szabályzatok „nem feleltek meg a jogszabályi előírásoknak”.

Az ellenőrzést elsősorban az indokolja az önkormányzati cégeknél, hogy főleg közszolgáltatást nyújtanak és az állampolgárok nagy részét elérik, másrészt a gazdálkodásuk és tevékenységük hatással lehet az adott önkormányzat pénzügyi helyzetére is.

Ha például eladósodik vagy nagyobb veszteség keletkezik, akkor bajba sodorhatja a település büdzséjét.

– Itt két ellenőrzöttről is beszélünk, hiszen az ellenőrzés fókuszában maga a kft. volt, de emellett azt is ellenőriztük, hogy az önkormányzat mint tulajdonos mennyire járt el jó gazdaként, mennyire tartotta be a tulajdonosi joggyakorlás során a jogszabályi előírásokat – fejtegette elektronikus sajtótájékoztató keretében dr. Nagy Imre. Az ÁSZ felügyeleti vezetője kiemelte: vizsgálták a Vagyonhasznosító belső, illetve pénzügyi szabályozottságát is. – Ezt szintén fontosnak tartjuk, mert biztosítja, hogy a társaság úgy tudjon eljárni, ahogy az a számviteli törvényben elő van írva – érvelt.

Az önkormányzati cégnek 30 napja van arra, hogy bemutassák az intézkedési tervet
Fotó: Gábor János / Petőfi Népe

– A cég elsősorban ingatlanok hasznosításával foglalkozik, viszont annak ellenére, hogy ez a fő tevékenysége, az éves beszámolójukban ezek a vagyonelemek nem jelentek meg – hangsúlyozta Nagy Imre, megjegyezve, hogy „ez nagyon fontos probléma”, ugyanis az állampolgárok például az éves beszámolók alapján nyerhetnek betekintést egy köztulajdonban lévő cég gazdálkodásába. Így viszont, hogy pont ingatlanok maradtak ki az ezek szerint nem valós képet tükröző beszámolókból, kijelenthető, hogy azok „nem feleltek meg a teljesség és a valódiság számviteli alapelveinek” – áll a közleményben. Kifogásolták továbbá, hogy a leltár sem volt szabályszerűen elkészítve: nem gondoskodtak arról, hogy éveként, rendszeresen és a törvényben előírt határidőn belül ellenőrizzék, milyen vagyonelemeik vannak.

Az ÁSZ a vizsgálat nyomán hat javaslatot fogalmazott meg a Kalocsai Vagyonhasznosítási és Könyvvezető Kft. ügyvezetőjének, valamint hármat Kalocsa polgármesterének. A szabályszerű működés biztosítása érdekében ezek alapján kell letenniük az asztalra egy intézkedési tervet, 30 napon belül.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!