munkabérek

2018.10.20. 15:42

Jelentősen több pénzt visznek haza a diplomások

Budapesten tisztán 272 ezer forintot keresnek átlagosan az ott élők fejenként és havonta. A fővárostól alig 80 kilométerre fekvő Bács-Kiskunban ez az összeg nettó 180 ezer forint. Az ország keleti részében, Szabolcs környékén 150 ezer forintot sem éri el a fizetés összege, amely a hó elején landol a bankszámlákon.

Barta Zsolt

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) kimutatásai alapján a megyénk a 11. helyen áll a fizetések tekintetében. Érdekes, hogy más mutatók szempontjából viszont a megyék között előrébb tartunk. Például az egy lakosra jutó ipari termelés mutatóját nézve a KSH a hatodik helyre sorolta Bács-Kiskunt. Az egy lakosra jutó építőipari termelés szempontjából pedig a másodikok vagyunk. A beruházások számait nézve a hatodik helyen áll térségünk.

A KSH kimutatásai szerint Bács-Kiskunban a diplomások 83 ezer forinttal visznek haza többet, mint a fizikai dolgozók. A fizikai dolgozók nettó 148 ezer, míg az értelmiségiek 231 ezer forintot keresnek. Ez természetesen egy átlag. Ezt látja a hivatal azokból az adatokból, amelyet megkapnak a vállalkozásoktól. Hogy ezenfelül kinek mi kerül a zsebébe adózatlanul, azt senki sem tudja.

Érdekes adat, hogy például a vendéglátásban a fizikai foglalkozásúak átlaga alig 115 ezer forint. Ha valóban ennyi lenne a havi nettó, bezárhatnának az éttermek, mert nem lenne, aki kiszolgálja a vendégeket. Egy magát megnevezni nem kívánó szakember szerint a fentebb említett összegnek minimum a dupláját illik és kell fizetni ahhoz, hogy például meg lehessen tartani a szakácsokat vagy a pincéreket. Ők ugyanis havi 2-2,5 ezer euróért vagy akár többért bármikor állást találnak Ausztriában vagy akár Németországban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!