Bács-Kiskun

2023.07.02. 17:19

Drága mulatság, ha valaki allergiás a parlagfűre

A parlagfű az egyik legelterjedtebb invazív növényfaj a világon. Gyors növekedése és szaporodása miatt képes elfojtani az őshonos növényeket és megzavarja a természetes ökoszisztémát. Emellett a parlagfű pollenje erős allergiás tüneteket okozhat, például náthát, kötőhártya-gyulladást és asztmás rohamokat is kiválthat az arra érzékeny embereknél. Ráadásul a tünetek kezelésére szolgáló gyógyszerek jelentős anyagi ráfordítást igényelne. Ezért közegészségügyi és környezetvédelmi szempontból is kiemelten fontos az irtása.

Lizik-Varga Katalin

Fotó: shutterstock.com / illusztráció

A városban tett nem hivatalos kutatásunk során kiderült, hogy egy parlagfűre allergiás embernek körülbelül 10 ezer forintjába kerül havonta az, hogy enyhítse a tüneteit. Ebből az összegből gyógyszereket, orrsprayt és szemcseppet vásárolnak. A szakemberek azt mondják, hogy már a parlagfű megjelenése előtt is érdemes elkezdeni a parlagfű elleni védekezést, ezzel pedig 4-5 hónaposra nyúlik az az időszak, amikor némelyeknek küzdeniük kell az allergiával. Ez idő alatt 40-50 ezer forintot költenek el a készítményekre, hogy panaszmentes életet tudjanak élni. 

Fontos tehát, hogy figyeljünk a környezetünk ápolására, hiszen ezzel embertársainknak, sőt magunknak is segítünk. Érdemes tudni, hogy bárki bejelentést tehet, ha elhanyagolt parlagfüves területet észlel.  

Kecskeméten belterületi magántulajdonú ingatlanok esetében Kecskemét Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatalának az Igazgatási Osztályát kell megkeresni a 76/513-513/2121-es melléken vagy [email protected] címen. Közterületek esetében a Kecskeméti Városrendészetet a 76/503-220 számon, vagy a Városüzemeltetési Nonprofit Kft.-t a 76/500-606 -os telefonszámon lehet értesíteni. Önkormányzati tulajdonú ingatlanok esetében a 76/487-522-es számon a KIK-FOR Kft.-t vagy Kecskemét Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatalának Közterületfenntartási és Beruházási Osztályának Közterületfenntartási Csoportját kell keresni a 76/513-513 (2209-es mellék) telefonszámon. Külterületi ingatlanok estében a Bács-Kiskun Vármegyei Kormányhivatal Földhivatali Főosztály Földforgalmi Osztályát keressük, itt a 76/ 795-801 -es telefonszámon tehetünk bejelentést. 

Azonban a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) által működtetett Parlagfű Bejelentő Rendszer (PBR) segítségével online is bejelenthetjük, ha parlagfüves, gondozatlan területet látunk. A bejelentésről a PBR, belterület esetében a területileg illetékes jegyzőnek, külterületnél pedig a területileg illetékes földhivatalnak küld azonnali jelzést − írják a Nébih weboldalán. Ezáltal az eljáró hatóság késedelem nélkül lefolytathatja a helyszíni ellenőrzést, indokolt esetben pedig megindítják az eljárást azon földhasználóval szemben, akinek a területén legalább virágbimbós fenológiai állapotú parlagfüvet találtak. 

A mobiltelefonra fejlesztett „Nébih Parlagfű Bejelentő” elnevezésű alkalmazás letölthető a Google Play Áruházból, valamint az App Store-ból.  

A gyomnövény elleni védekezési kötelezettség elmulasztása esetén súlyos bírság szabható ki, melynek mértéke 15 ezer forinttól 5 millió forintig is terjedhet. 

Vegyük komolyan a parlagfű irtását, hiszen nem csupán az allergiások számára lehet drága mulatság ez a szezon, hanem annak is költséges lehet, aki elmulasztja a növény irtását a saját területén. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!