Fröhlichné Csertő Györgyi

2021.12.24. 12:58

Precízen megtervezi a mézeskalácsokat a solti édesanya

Fröhlichné Csertő Györgyi három éve kezdett bele a mézeskalács-készítésbe, és azóta folyamatosan kerülnek ki a keze alól az aprólékos munkával elkészített egyedi finomságok. Készítményeit szívesen ajánlja fel jótékony célra is, tudását örömmel osztja meg a gyerekek körében.

Lencsés P. Anna

Györgyi a díszítést írókával készíti el, erre mindig talál új ötleteket. Fotó: Lencsés P. Anna

„Édesanyám kiválóan készít süteményeket, én is hozzá mentem minden évben karácsony táján a gyerekeimmel, hogy feldíszítsük a már kisült mézes tésztákat – emlékezett vissza Györgyi. Végül, három évvel ezelőtt próbálkoztam meg önállóan a sütéssel. Az első egy mézeskalács ház volt, ami elég jól sikerült, ekkor döntöttem el, hogy szeretném tovább folytatni, mert nagyon megtetszett a mézeskalácsok világa” – fogalmazott Fröhlichné Csertő Györgyi. 

A solti mézeskalácsos főállású anyaként, az interneten és könyvekből nézett utána a sütés és a díszítés fortélyainak. 

– Saját magam összegeztem a megszerzett ismerteket, amelyeket később tanfolyamokon is bővítettem. Így alakult ki a saját tésztareceptem, amely már sütés után is puha. Az alapja a sima fehér liszt, a helyi termelői méz, tojás, szódabikarbóna és a fűszerek. Nagyon fontos, hogy jól ki kell dolgozni a tésztát, hogy ne legyen levegős, és pihentetni kell legalább egy napig, de még jobb, ha hosszabb ideig. Ha a kisült tészta minősége jó, akkor nem fog leperegni róla a díszítés és sokáig szép marad – sorolta Fröhlichné Csertő Györgyi. 

Györgyi nagyon sok dicsérő szót kapott, kezdetben családjától, barátaitól, majd miután munkáinak híre szélesebb körben is elterjedt, sok helyről jött az elismerés. 

– Úgy gondoltam, hogy nincs kézügyességem, mert soha nem készítettem kézműves dolgokat. De a mézeskalács azonnal megszólított, rabul ejtett, ebben nagyon sok örömöt találok. Törekszem arra, hogy új formákat, díszítéseket találjak. Kedvencem a kalocsai minta, amely nagyon sok szépséget rejt. Az ezzel feldíszített mézeskalácsokon igyekszem a színeket pontosan kikeverni, a motívumokat megfelelően elhelyezni. A mézeskalácsot nemcsak karácsonykor, hanem szinte minden alkalomra készítem, volt már lakodalomban köszönőajándék, ballagási tarisznyában iskolai emblémával feldíszítve, de készítettem húsvétra, anyák napjára is. Igazán jó lehetőség, ha valaki szeretne alkotni vagy egyedi ajándékot készíteni, és persze az is tény, hogy a mézeskalács finom – összegezte a mézeskalács-készítő. 

A solti mézeskalácsos főállású anyaként, az interneten és könyvekből sajátította el a sütés és díszítés fortélyait

Forrás: Gulyás Sándor

Egyedi formák és díszítések

A solti mézeskalácsos keresi, és sok mindenben meglátja a felhasználható motívumot. A megálmodott mintát lerajzolja, ez alapján készül el az egyedi kiszúró. Legalább öt nap, mire megszületik a végleges forma, a gyúrást követi a sütés, majd erre kerül a tojásfehérjéből, cukorból és vízből összeállított fehér vagy színes terülőmáz. A díszítést írókával készíti el, erre mindig talál új ötleteket, a lehetőségek tárháza végtelen. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!